latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:54 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Јовић: Политика и Црква одговорни - напади неће престати

Дејан Јовић, политиколог и некадашњи кандидат Самосталне српске демократске странке на изборима за Европски парламент, упозорава да је тешко живјети са онима који Србе у Хрватској сматрају за агресоре и оцјењује да су политика и Црква одговорни за антисрпску климу у Хрватској.
Дејан Јовић - Фото: B92
Дејан ЈовићФото: B92

- Данас бранитељска удружења долазе у школе да тумаче историју, уплићу се у курикулум /образовну реформу/... - наводи Јовић, који не вјерује да ће напади на Србе престати, а мржња нестати.

Он напомиње да у љетним мјесецима, нарочито у вријеме прославе Олује, долази до ескалације говора мржње, којим се за рат окривљује цијела српска заједница.

Дошла је нова генерација, рођена након 1995. године и они који живе од слављења рата се плаше да ће та и млађе генерације бити равнодушне према тековинама рата, а придружила се и /Католичка/ Црква.

Јовић за портал Индекс упозорава да Хрватска мора да престане да слави рат и говор према коме су деведесете године прошлог вијека значиле јединство те да су то најблиставији дијелови историје.

- То једноставно није истина. Хрватска се деведесетих распала на Србе и Хрвате и то је катастрофа. Слављењем рата и даље живимо у послијератном ванредном стању. Нажалост, Хрватска то неће престати радити, јер су створене елите којима годи да их називају најбољом генерацијом која је остварила хиљадугодишњи сан - сматра Јовић.

Према њему, значајну улогу осим Цркве и политике у одржавању пламена мржње имају и школе, естрада, филмови.

- Срби се приказују стереотипно и стално се подгријава та прича о цијелој заједници као непријатељима и агресорима. Јако је тешко живјети у миру с неким којег из дана у дан називате агресором - закључује Јовић.