latinica  ћирилица
22/08/2019 |  10:55 ⇒ 11:23 | Аутор: sputniknews.com

Сиријске власти отварају коридор за цивиле из Идлиба

Сиријске власти објавиле су да ће дозволити цивилима који то желе да напусте провинцију Идлиб и да ће у ту сврху обезбиједити коридор.
Идлиб (извор: news.sky.com) -
Идлиб (извор: news.sky.com)

У Идлибу се воде борбе између провладиних снага против екстремиста и побуњеника, јавила је званична новинска агенција Сана.

Сиријска војска врши чишћење Хан Шејхуна од терориста, саопштио је извор Спутњика у војсци.

- Јутрос је сиријска војска преузела контролу над градом Хан Шејхуном, а у овом тренутку се изводи операција чишћења (града од терориста) и деминирања - рекао је извор.

Раније је саопштено да је сиријска војска заузела кључне позиције у околини града и да је блокирала пут снабдијевања милитаната.

Након преговора о Сирији у Нур Султану, 2. августа је у Идлибу ступио на снагу "режим прекида ватре".

Команда сиријских снага је саопштила да зауставља офанзиву, ако Турска буде поштовала руско-турски споразум, постигнут у септембру 2018. године у Сочију.

Главна тачка овог споразума је повлачење тешког и средњег наоружања милитаната на 20 километара од демилитаризоване зоне у Идлибу.

Три дана касније, војска је настaвила офанзиву, јер су милитанти прекшили услове споразума искористивши примирје, Терористи су напали позиције сиријске војске на сјеверу провинције Хама и више пута отварали ватру на насеља у том подручју.