latinica  ћирилица
21/08/2019 |  18:03 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Просјечна плата у Српској први пут стигла просјек у ФБиХ и на нивоу БиХ

Просјечна плата у Републици Српској први пут је стигла просјек у Федерацији и на нивоу БиХ. Статистика показује да је у јуну била 910 марака. Према незваничним подацима - ова бројка би за јули требало да буде и нешто већа.

Просјечна плата у Републици Српској за јуни ове године мања је од оне у ФБиХ за једну марку, а изједначена са просјеком на нивоу БиХ. Резултати нису занемариви ако се узме податак да смо у истом периоду прошле године у односу на Федерацију били у минусу за 32 марке. У јуну 2017. и више - 33 марке.

- Просјечна плата након опорезивања исплаћена у јуну 2019. је износила 910 марака и у односу на исти мјесец прошле године већа је за 6,8 одсто - изјавио је Огњен Игњић из Завода за статистику Републике Српске.

Плате су расле у свим областима, а највише у административним и услужним дјелатностима и пословима са некретнинама. Синдикат, али и економисти у Републици Српској, се надају да ће овај тренд бити настављен. Колико је било стварно повећање ,а колико је новца из коверте враћено у легалне токове, кажу, тешко је утврдити.

- Чим се повећао неопорезиви дио плате, велики број послодаваца је искористио ту могућност и тај новац, који је раније давао у ковертама, усмјерио је у легалне токове - истиче предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић.

Важно је да су плате повећане, али и да се новац враћа у легалне токове сматра Влада, али и послодавци. Подстицаји пословној заједници сагласни су сви дају резултате. Примјера ради, по основу опорезивања личних доходака у шест мјесеци фондови Републике Српске инкасирали су око 50 милиона марака.

- Око 35 милиона КМ је више уплаћено од пореза на доприносе, док су плате расле за неки пет до седам одсто - истиче Саша Тривић из Уније удружења послодаваца.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске каже да је жеља да се још брже иде у економски раст и развој, кроз шта бисе, како је истакао, сигурно повећале и зараде.

 Доста је урађено да се олакша пословање, кажу послодавци, али додатним смањењем пореза и доприноса, али и бољом политичком ситуацијом на нивоу БиХ, могле би да достигну и 1.000 марака