latinica  ћирилица
21/08/2019 |  14:06 | Аутор: СРНА

Хуавеј планира да отвори регионални центар у Београду

Компанија Хуавеј планира да у Београду отвори регионални центар за иновације за дигиталну трансформацију, саопштено је данас након састанка представника те компаније и министра финасија Србије Синише Малог.

- Сарадња са компанијом Хуавеј даља је конкретизација билатералне сарадње влада Србије и Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут", као и договора о привредно-техничкој сарадњи између двије државе - саопштено је из Министарства финансија Србије.

Указано је да је као један од основних циљева те сарадње у будућем периоду планирано отварање Хуавеј центра за иновације за дигиталну трансформацију, као регионалног центра за западни Балкан са сједиштем у Београду.

Представници кинеске компаније разговарали су са Малим о дугорочној сарадњи на заједничким пројектима у оквиру иницијативе "Појас и пут", као и о привредно-техничкој сарадњи влада Србије и Кине.

Разговарано је о заједничком раду на развоју система "Безбедни и паметни град", на чијем успостављању су Хуавеј и Србија партнери.

Планиран је и даљи развој стратегије паметних градова кроз позиционирање Хуавеја, као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе у Србији, наводи се у саопштењу.

Представници компаније Хуавеј указали су и на могућност сарадње на успостављању 5Г мреже у Србији, као и система који би објединио инфраструктуру података и комуникације за све државне органе.