latinica  ћирилица
20/08/2019 |  16:00 ⇒ 21/08/2019 | 07:21 | Аутор: РТРС

Додик сутра са Србима из ФБиХ о мигрантима

Република Српска не прихвата да се на њеној територији формирају било какви центри за боравак миграната, поручио је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Додик је истакао да ће о овој теми сутра разговарати са представницима општина са већинским српским становништвом у Унско-санском и Ливањском кантону.

Европска комисија усвојила је одлуку о издвајању додатних 10 милиона евра помоћи БиХ у рјешавању проблема повећаног прилива миграната и избјеглица.

Најава да ће у Меденом Пољу код Босанског Петровца бити формиран мигрантски камп, узнемирила је српске повратнике у овај крај. Још једном упозорили су да ће, у случају да се у њиховој близини смјесте мигранти, бити принуђени да напусте вијековна огњишта. Управо то ће бити тема сутрашњег састанка српског члана Предсједништва БиХ са представницима општина Босански Петровац, Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово.

- Ја сам обавезан да саслушам те људе, људе из Федерације БиХ који имају одређене страхове. Простор гдје се предлажу нова насеља за смјештај миграната је територија која је раније припадала Србима у цјелости, готово 100 одсто. Људи имају одређене страхове и не желе да им имовина буде угрожена - рекао је Додик.

Од почетка 2018. године, Европска унија је за помоћ БиХ у борби са мигрантском кризом издвојила 24 милиона евра. Највећи дио додатних средстава биће утрошен за пружање основних услуга и заштите, укључујући храну и смјештај миграната, приступ санитарној заштити и хигијени, али и за формирање нових прихватних центара за мигранте. А да ли ће и гдје, нови мигрантски центри бити формирани, још није познато. Градоначелник Бихаћа, Шухрет Фазлић истиче да је искуство показало да много тога зависи од самих миграната.

- Ми у Бихаћу нисмо позвали мигранте, нисмо изабрали мигранте, нажалост, ситуација у БиХ је таква да мигранти бирају гдје ће ићи, они. Било који град, било која локална заједница може говорити ми њих нећемо или ми њих хоћемо - сматра Фазлић.

Хтјеле то или не, у пограничне западнокрајишке локалне заједнице од почетка прошле године ушло је око 36 хиљада миграната. И они не крију да, због близине границе са Хрватском, не желе из Бихаћа. Потенцијално враћање у унутрашњост БиХ, корак је назад на њиховом путу ка њиховом циљу – некој од земаља Европске уније.

 И док са једне стране хрватска гранична полиција мигранате враћа у Бихаћ, други у Унско-сански кантон свакодневно пристижу са свих страна. Према одређеним информацијама, овдје их је тренутно преко 5 хиљада. Провале и крађе дешавају се свакодневно, а грађани су из дана у дан све забринутији, каже бишћанка Елма Хаџић.

- Плашим се, има их више, ја на Церавицама видим их како по десет у групи, у колонама пролазе. Они се понашају као да је ово њихов град, тачно као да је њихов град - прича Хаџићева.

Да неће дочекати судбину Бихаћа, надају се мјештани Меденог поља код Босанског Петровца. Вјерују једино у помоћ из Републике Српске.