latinica  ћирилица
20/08/2019 |  15:56 | Аутор: СРНА

Астероид "Бог хаоса" пролетјеће веома близу Земље

Посљедњи научни прорачуни показују да ће огромни астероид назван "Бог хаоса" /99942 Апофис/ проћи поред земље за десет година 2029, али веома близу - на удаљености мањој од неких метеоролошких и комуникационих сателита.
99942 Apophis (фото: Youtube / aresmars2003) -
99942 Apophis (фото: Youtube / aresmars2003)

Потенцијални удар овог астероида, широког 340 метара, могао би имати "девастирајуће посљедице за живот на Земљи", упозорава научна јавност.

Како преноси британски портал "Експрес", брзина којом ће "Бог хаоса" пролетјети поред Земље износиће 40.000 километара на сат, а астероид ће бити видљив са Земље.

Научници су свјесни да би се његова путања, док дође до наше планете, могла промијенити.

Проблем је, наводе стручњаци, што тренутно нема никакве одбране од великих астероида.

Шеф "Спејс икса" и "Тесле" Илон Маск на "Твитеру" је подијелио чланак о "Богу хаоса" и навео да је свјестан да ће једном "велики камен" ударити у Земљу.

О опасностима из свемира често је говорио у научник из Насе Џозеф Нат. Он је упозорио да би велики објекат из свемира, попут астероида какав је ударио у Земљу и уништио диносаурусе прије 66 милиона година, поново могао ударити у планету.

Проблем је у томе што, ако би научници и спазили објекат који је на путу према Земљи, не постоји конкретан начин на који би планета могла да се заштити од удара и спријечи потенцијално уништење људске врсте.

Неки научници предлажу да Наса направи летјелицу за пресретање свемирских објеката.