latinica  ћирилица
20/08/2019 |  15:44 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Потписани посебни колективни уговори у области образовања

Потписани су посебни колективни уговори у области високог образовања и студентског стандарда и посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе.

Ресорни министри Срђан Рајчевић и Наталија Тривић након потписивања са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем, истакли су да ће овим посебним колективним уговорима бити побољшан положај запослених у областима високог образовања, просвјете и културе.

У Синдикату образовања, науке и културе сматрају да ће овим колективним уговорима бити побољшана ситуација у областима на које се односе.

Ово је, кажу, добар корак ка побољшању и материјално - социјалног статуса запослених.

- Имамо ситуацију да у одређеним основним школама имамо посебно одјељење са сметњама у развоју и они радници који раде у таквим одјељењима сразмјерно свом раду добијају одређени додатак. Приликом израде правилника о технолошком вишку увели смо инвалидитет до 10 категорије и још смо неке техничке ствари боље уредили него у претходном правилнику - рекао је Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе.

Посебни колетктивни уговор предвиђа и увећање плата за 12 одсто наставницима који раде у комбинованим разредима у основним школама.

- Оно што је нама веома важно, јесте да ми са Синдикатом образовања имамо континуитет сарадње и договора с циљем унапређења статуса запослених у овој области, тако да ће Министарство просвјете интезивно радити да нађемо рјешења за запослене у овој области - истакла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Први пут потписан је посебни колективни уговор за запослене у области високог образовања и студентског стандарда.

Ресорни министар сматра да су овим уговором терминолошки боље дефинисане ствари и усклађене са дефиницијама које се налазе у Закону о раду.

Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, нагласио је да је најбитније током потписивања овог уговора то да је очуван дијалог социјалних партнера, односно Владе и репрезентативних синдиката.

Из Синдиката образовања, науке и културе поручују да ће наставити разговоре о бољем статусу радника, а данашњим потписавањем посебних колетивних уговора, учињен је кажу, благи помак набоље.