latinica  ћирилица
20/08/2019 |  12:28 ⇒ 16:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђорђевић: Имам идеје са четири "петице"

Селектор Александар Ђорђевић истакао је да ће на Мундобаскету градити игру на високим играчима.
Александар Саша Ђорђевић (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Александар Саша Ђорђевић (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Кошаркаши Србије у уторак путују у Кину, гдје ће у Шењангу обавити посљедње припреме за СП и одиграти још три тест меча.

Са "Орловима" неће путовати капитен Милош Теодосић, који ће скоро сигурно и пропустити турнир, па ће у Кини бити: Стефан Јовић, Василије Мицић, Богдан Богдановић, Марко Гудурић, Марко Симоновић, Владимир Лучић, Стефан Бирчевић, Немања Бјелица, Никола Јокић, Бобан Марјановић, Мирослав Радуљица и Никола Милутинов.

- Увијек се прави селекција тако да се рачуна на непредвиђене ствари. Јако сам задовољан концептицијом тима. И на СП 2014. смо ишли са 6+6, шест спољних и шест високих играч, са четири "петице". И овом тренутку може да се деси да ћемо то поновити. Постоје идеје за помјерање играча са неких позиција на друге које могу да покрију. Надам се да ће дати добра рјешења. Имамо "сајз", импозантну висину и физичку преднос. У мојој глави има идеја којима ћемо пробати да добијемо добре ствари на терену одатле. Играч попут Бјелице може бити изутетно користан у тим идејама. Пробали смо га на позицији "три" гдје може доста да помогне с обзиром на изузетан квалитет креације из дриблинга. Доста идеја се родило за вријеме утакмица и тренинга. Имамо одређени систем који је препознатљив, који се зна, даје нам сигурност и самопоуздање - рекао је селектор Ђорђевић.

Србија ће у Кини прије почетка турнира имати још три провјере – против Италије, Новог Зеланда и Француске.

- Италија је у Атини била без Хекета, Галинарија и Датомеа. То је нереална побједа која може да нас пољуља. Не смије да нас завара тај убједљив тријумф. Очекујем потпуно другачију утакмицу у Кини, што би нам добро и дошло, као у првој четвртини. Нови Зеланд много поштујемо, њихов стил игре и приврженост дресу, побиједили су нас пред Свјетско првенство 2014. Играју брзу кошарку, такозвани смол-бол. Биће то добра припрема за Филипине који играју слично. Французи су изгубили Ертела и Моермана, двојицу играча из стартне петорке. Много је повреда у свим репрезентацијама. Морамо да ставимо знак питања ту, календар је такав и напори су огромни.

Прича о повредама подсјетила је Ђорђевића на Милосављевића.

- Послије Гагијеве повреде дошло ми је... Стално спомињемо част и вриједности, то стоји, али послије оваквих ствари дође и доза страха код других. Морамо да направимо притисак да се календар промјени и усклади, кошарка се игра на паркету, а не у канцеларији.

Србија ће на СП играти у Групи А против Анголе (31. август), Филипина (2. август) и Италије (4. август).