latinica  ћирилица
20/08/2019 |  11:55 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Додик: Нећу гласати за АНП, НАТО је за Србе неприхватљив (ВИДЕО)

У Сарајеву је данас, са пола сата закашњења, одржана редовна сједница Предсједништва БиХ. Чланови Предсједништва Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић постигли су договор да скину са дневног реда Годишњи национални план за НАТО и још 13 спорних тачака. Ванредна сједница, на којој је требало да буде разматрано именовање кандидата за предсједавајућег Савјета министара, отказана је.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да није имао ништа против тога да се Годишњи национални план нађе на дневном реду данашње сједнице Предсједништва БиХ, али да би гласао против да се та тачка нашла на редовној сједници.

- Нема потребе да разговарамно о АНП, то се неће десити, српска страна и ја нећемо гласати за то. НАТО је за нас неприхватљив. Члан 3 Споразума о принципима за формирање власти на нивоу БиХ је био оквир за рјешавање тог питања. Ми Срби имамо раније донесене одлуке које не могу бити поништене - истакао је Додик.

Додик је навео да је након одлуке о скидању АНП са дневног реда редовне сједнице, било илузорно одржавати ванредну сједницу посвећену кандидату за предсједавајућег Савјета министара, истакавши још једном потребу да се што прије формира овај савјет

Додик је навео да се садашњом ситуацијом ништа не рјешава и да БиХ улази у нови застој. Јасно је поручио да се у његовом мандату неће десити гласање о АНП.

Додао је да је неприхватљива и одредница "национални" у Годишњем националном плану, јер у БиХ постоје три конститутивна народа, а не нација.

Додик је оцијенио да је све ово што се дешава против Споразума о принципима за формирање власти који је као лидер СНСД-а потписао са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.

- Видјећемо на који ћемо начин ићи даље. Споразум вриједи до 5. септембра и онда ћемо се изјашњавати о томе. Ми ћемо одлучивати да ли ћемо остати у овој већини или нећемо, да ли има смисла у оваквим околностима трошити изборно повјерење које смо добили- рекао је он и додао да је данашњи расплет догађаја покушај "куповине времена" и резултат разговора које је Комшић јуче водио са амбасадорима САД и Велике Британије.

Додик је навео да је Споразума био оквир који је могао да ријеши спорна питања, али да политичари из ФБиХ сматрају да то треба да чине на други начин.

- Није пристојно да господин Изетбеговић сваки дан "млатара" по том споразуму тврдећи да нешто има што није написано, као што је то говорио у вези са АНП-ом - рекао је Додик.

Повезане вијести:

Комшић: Понудио сам неку врсту компромиса Додику и Џаферовићу

Џаферовић о НАТО: Нико нема право да каже "не"