latinica  ћирилица
19/08/2019 |  15:25 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

СИПА о пријетњама Додику: Предузете потребне мјере, обавијештено Тужилаштво БиХ

Из Агенције за истраге и заштиту БиХ данас је речено Срни да су предузели потребне мјере на утврђивању свих релевантних чињеница у вези са пријетњама смрћу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику изреченим у коментарима на порталу БН телевизије и о предузетим мјерама обавијестила Тужилаштво БиХ.

Из Сипе подсјећају да су 30. јула примили информацију МУП-а Републике Српске којом су обавијештени о чланку објављеном на порталу БН телевизије и коментару са пријетећим садржајем који је упућен члану Предсједништва БиХ Милораду Додику од НН лица под псеудонимом "Романија", након чега су предузете потребне мјере и радње на утврђивању свих релевантних чињеница о овој информацији.

- О свим предузетим мјерама и радњама полицијских службеника у вези са овим, Сипа је 1. августа обавијестила Тужилаштво БиХ - наводи се у одговору Сипе на питање Срне у којој је фази истрага о пријетњама смрћу које су 23. јула, посредством портала БН телевизије, упућене српском члану Предсједништва.

Из Сипе додају да настављају активности на утврђивању свих релевантних чињеница у конкретном случају, али да, ради заштите предузетих и планираних мјера и радњи, не могу открити више детаља.

МУП Републике Српске је одмах предузео мјере након што су 23. јула на порталу БН телевизије објављени коментари у којима је Додику пријећено смрћу, те о томе обавијестио и Сипу, у чијој је директној надлежности овај случај.

На овом порталу испод једног текста постављен је пријетећи коментар који су администратори касније уклонили.

Међу њима је био и коментар аутора под псеудонимом "Романија" сљедећег садржаја: "Вукане капу ти скидам. Да ти Бог подари здравље и дуг живот. Мало је тако поштених људи. А Додика једино метак може скинути са чела Републике Српске и напаћеног народа. Молим Бога да се неко нађе и да га упуца да читав народ ослободи окова и ланаца. Нема друге, изгледа".

Тек након што су објављени текстови о упућеним пријетњама Додику, овај коментар је избрисан са портала БН телевизије, али је настављена истрага како би било утврђено ко је аутор коментара.

Интересантно је да се поводом пријетњи српском члану Предсједништва БиХ посредством портала БН телевизије није огласило ниједно удружење новинара у БиХ.

И док је Срна из Сипе данима чекала основне информације о истрази у вези са пријетњама Додику, полиција Србије је за само 24 часа открила Шапчанку која је преко "Твитера" пријетила предсједнику Србије Александру Вучићу, те јој одређен једномјесечни притвор.