latinica  ћирилица
17/08/2019 |  09:17 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Маричић: Сумњамо да је утајен 1,1 милион КМ

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић рекао је да је у првој половини ове године тужилаштвима у Српској достављено 12 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су оштетили буџет за 1,1 милион КМ.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Маричић је навео да је осам таквих извјештаја поднесено због кривичног дјела утаје пореза и доприноса, док су остали поднесени због злоупотреба службеног положаја или овлаштења, фалсификовања исправа и неправилног издвајања средстава.

Он је додао да је у првој половини године обављено 1.801 контрола евидентирања промета посредством фискалних каса, те да је у 802 случаја утврђена неправилност, због чега су издата 872 прекршајна налога на укупан износ казне од 610.000 КМ.

Маричић је прецизирао да је Пореска управа у првих шест мјесеци обавила укупно 1.994 контроле у којима је утврдила и рјешењима наложила плаћање нових обавеза са каматом у износу од 28,3 милиона КМ.

- У првом полугодишту смо принудно наплатили 39,2 милиона КМ или око 10 милиона КМ више него у истом периоду прошле године -рекао је Маричић за Блиц.

Он је истакао да је током седам мјесеци на рачун јавних прихода Српске прикупљено 1,47 милијарди КМ, што је за 52,7 милиона КМ више у односу на исти период лани.

Маричић је рекао да то представља наставак позитивног тренда у наплати јавних прихода.

- Када је ријеч о доприносима, од почетка године је наплаћено 899,3 милиона КМ или седам одсто више него лани. Разлози за то су, осим повећања плата радницима у Министарству унутрашњих послова и просвјети, и генерално повећање броја обвезника доприноса запослених у Српској - навео је он.

Маричић је објаснио да су на веће приходе утицали и повећање минималне плате радницима и разне активности Пореске управе, те да се раст једним дијелом може приписати доброј макроекономској и политичкој ситуацији у Српској ове године.