latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:05 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Промовисана кампања о заустављању просјачења

У оквиру кампање Зауставимо просјачење - сузбијање дискирминације националних мањина и грубог кршења права дјеце, припадници МУП-а Републике Српске у Источном Сарајеву дијелили су летке грађанима да би им скренули пажњу на ову проблематику и указали на пропусте и предрасуде којима грађани често робују.

Кад кажемо дискриминација националних мањина и просјачење, прва асоцијација су Роми којих према незваничним подацијма, у Републици Српској има од три до 11 хиљада. Фрапантни подаци говоре да је 98,7 одсто Рома незапослено, управо због дискриминаторскг односа, а више од 85 одсто Рома, доби од 15 до 65 година, нема здравствено и социјално осигурање.

Грађани су свјесни овог проблема и кажу и да су и сами свједоци просјечења, али и чињенице да као друштво нисмо довољно упознати с ромском популацијом и да често подлијежемо предрасудама. Питање је да ли давањем ситнице, чинимо милосрђе или подстичемо просјачење.

Кампању која је већ одржана у неколико градова Српске, проводи удружење "Мрежа жена Републике Српске" уз помоћ УНДП-а, УНИЦЕФ-а и УНЕСК-а, а у партнерству са Предсједништвом Српске.