latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:04 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

И.Дрвар: Реализација пројекта на изворишту "Врела"

У општини Источни Дрвар у току је реализација пројекта заштите и изградње базена на изворишту "Врела".

Његовим завршетком, водоснабдијевање у Источном Дрвару биће значајно побољшано. У овој рубној општини Републике Српске, у току је реализација многих развојних пројеката који имају само један циљ – привући инвеститоре и отворити нова радна мјеста.

Становници Источног Дрвара годинама муку муче с водоснабдијевањем. Иако је водовод Срнетица-Потоци у употреби двије деценије, због честих кварова, становници су углавном били принуђени да користе воду из сопствених бунара. Ипак, реализацијом пројекта изградње базена на изворишту "Врела", њиховим проблемима долази крај.

- Мислим да је то добар пројекат, и велика инвестиција за ово мјесто. Ово је велики помак - рекао је Владимир Шкрбић из Источног Дрвара.

Пројекат изградње базена за сакупљање каптажа на изворишту "Врела" требао би да буде завршен за мјесец дана, а коштаће око 250 хиљада марака.

- Финансира га Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, преко ИФАД пројекта. Учешће локалне заједнице је око 30%, односно 50 хиљада - навела је начелница општине Источни Дрвар Милка Иванковић.

Осим овог, у Источном Дрвару су у току многи капитални пројекти. Један од најбитнијих је изградња пословне зоне.

У току је парцелизација и изградња приступних путева ка пословној зони, а главни циљ је привлачење инвеститора, с којим би у ову општину стигла и нова радна мјеста.

- Позивам потенцијалне заинтерсоване инвеститоре да могу уложити у општину Источни Дрвар, да ће комплет администрација и све оно што зависи од општине бити на услузи тим инвеститорима - додала је Иванковићева.

У току је и изградња пута Вучија Пољана – Источни Дрвар, до границе с Федерацијом, који финансира Влада Српске. Његовом изградњом биће олакшано путовање радника из Дрвара запослених у Источном Дрвару.