latinica  ћирилица
11/08/2019 |  18:17 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Ћосић: Оптужујући друге, СДС жели да скине одговорност са себе

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић сматра да су оптужбе СДС-а, који је изразио сумњу да је пожар у бившој фабрици Енергоинвест-РАОП подметнут да би се сакрио велики криминал, брзоплете и један у низу покушаја да са себе скину дио одговорности за мноштво неуспјешних приватизација и пословних подухвата које су имали док су били на власти.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

- Сигуран сам да Министарство унутрашњих послова, кроз своју истрагу већ утврђује разлоге и узроке пожара, као и нечију одговорност. Сигуран сам да ће их убрзо открити - рекао је Ћосић.

Подсјетио је да је СДС и те како крив за пропаст бројних предузећа, нарочито у Источном Сарајеву, као и за велики број предузећа која су прије Дејтонског споразума имала сједиште у Српској, а онда припала Федерацији БиХ.

- Мислим да политичити у моменту када имамо даљу девастацију имовине бившег РАОП-а, које је одавно приватно власништво, треба заборавити. Данас оптуживати некога потпуно несувисло и неаргументовано да покушава да прикрије неки тзв. криминал је, чини ми се, стара СДС-ова матрица по принципу "држите лопова", а то је онај ко то изговара - сматра Ћосић.

Он је објаснио да је основни циљ његовог оглашавања у протекла два дана било настојање да информише и заштити становништво чији су животи и имовина могли бити угрожени од посљедица пожара.

Ћосић је навео да ни у једном моменту није говорио о томе да су посљедњи производи из РАОП-а изашли 2015. године послије низа покушаја да се то предузеће оживи и запосли одређен број радника.

Према његовим ријечима, тадашњи власници нису успјели у том послу и од тада је кренуо процес уништавања оног што је остало у РАОП-у.

Ћосић је рекао да као начелник општине и као припадник једне политичке опције, ни у једном тренутку није желио да се понови да комплетно друштво сноси одговорност што РАОП није успио да поврати стари сјај и пословање.

- Никада себи не бих дао за право, као што су то они учинили, да неког оптужујем за неку врсту криминала без конкретних доказа, поготово у овом случају - нагласио је Ћосић.

Он је велику захвалност упутио Територијалној ватрогасној јединици Источно Сарајево, Ватрогасној бригади Сарајево и ЕУФОР-у који су учествовали у гашењу пожара у кругу бивше фабрике Енергоинвест-РАОП.