latinica  ћирилица
11/08/2019 |  15:53 ⇒ 12/08/2019 | 08:20 | Аутор: РТРС

Споразум лидера чека на примјену

Споразум који су потписали лидери СНСД, ХДЗ и СДА још није ступио на снагу, а рок од 30 дана већ је краћи за седам, колико је прошло од потписивања.

Ко ће на концу сјести у фотеље на нивоу БиХ могло би бити познато за двадесет дана, а можда и не, јер не би било први пут да се рокови у БиХ не поштују!? Да би могло бити одлагања, више и не крије Бакир Изетбеговић, неколико пута поновљеном изјавом да нови Савјет министара очекује за два до три мјесеца.

Непоштовање потписаног споразума, БиХ води у ћорсокак из кога ће се тешко изаћи, каже потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић. Посебно је спорно, додаје, да Република Српска никада, још од Дејтона, није добила тако ружну поруку из Сарајева, да се на Србе као конститутивни народ не рачуна и да се не поштује изборна воља српског народа.

Срби у институцијама власти БиХ, без обзира на странку из које долазе, каже Шпирић, треба да се окрену Српској и нађу договор о њеној будућности, а онда да тај пут трасирају.

- У противном, бојим се да ћемо ући у једну агонију из које неће бити добрих рјешења. Срби, Хрвати и Бошњаци да одблокирају процес како се не би дошло до тога да Срби схвате да се годину дана игнорише њихова изборна воља - каже Шпирић.

Изборни побједници у оквиру конститутивних народа треба да испоштују потписани споразум у предвиђеном року и формирају власт, рекао је предсједник ХДЗ 1990 и члан Предсједништва ХНС Илија Цвитановић. Измјена Изборног закона је и даље приоритет за Хрвате, каже Цвитановић.

- Остаћемо истрајни у заступању својих ставова, посебно у процесу уставних промјена у којима ће хрватски народ осигурати своју пуну једнакоправност и сувереност са друга два народа и свим грађанима на читавом простору БиХ - истиче Цвитановић.

Прича о томе да парафирани споразум значи улазак у НАТО није тачна, каже Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбједност у Бањалуци.

Опозиција у Српској покушава да се домогне фотеља на нивоу БиХ и то је једини разлог, каже Ћеранић, да се споразум лажно тумачи. Бавећи се само темом НАТО-а, каже, превиђају се друге важне ствари из споразума.

- Оно што је важно јесте, да овај споразум коначно регулише односе Срба и Бошњака - јасан је Ћеранић.

Споразум је потисан прије седам дана, међутим, још нема назнака да ли ће и када ступити на снагу.

По свему судећи, паралелно се и даље одвијају и закулисни преговори, не само о активацији МАП-а, него и ко ће коначно сјести у бх. фотеље.