latinica  ћирилица
09/08/2019 |  17:51 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Политички документ се чита, а књижевно дјело се слободно тумачи

Политички документ - Принципи за формирање власти на нивоу БиХ - писан је књижевним српским језиком и свако ко иоле познаје тај језик може видјети да нигдје није написано да Република Српска одобрава улазак БиХ у НАТО, изјавио је Срни професор за савремени српски језик Милош Ковачевић.
Милош Ковачевић (фото: patriot.rs) -
Милош Ковачевић (фото: patriot.rs)

- Само они који учитавају значења којих нема, могу тај документ тумачити на начин како тумаче, а то је да је Српска пристала на НАТО пут БиХ. Принципи су писани књижевним језиком, српским и ту нема могућности литерарног тумачења. Политички акт се не може тумачити слободно као књижевно умјетничко дјело - нагласио је професор Ковачевић.

Он је појаснио да се књижевно или литерарно тумачење не може примијенити на политички документ, јер је то непримјерено с обзиром да се ти документи читају онако како пише. 

- Литерарно тумачење политичког језика било би злонамјерно, јер политички документ се чита а не тумачи. Свако онај ко познаје српски језик може јасно видјети шта у принципима пише. Било би веома интересантно да они који тврде да у том документу има то што нема да напишу на основу чега то тврде. Нека извуку тај дио из самих принципа који ће онда језички стручњаци, судски вјештаци јасно дефинисати да ли се тако може тумачити или не може - нагласио је Ковачевић.

У супротном, каже он, то произвољно тумачење је више политикантско него политичко.

У тачки три споразума за формирање власти на нивоу БиХ, који су 5. августа потписали лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, дословно се наводи да је "потребно наставити интеграционе процесе у складу са Уставом и законима, усклађујући ставове и интересе свих нивоа власти у БиХ". 

- Потврдити опредјељење за унапређење односа са НАТО-ом, не прејудицирајући будуће одлуке у вези са чланством БиХ. Све активности у овом смислу спроводе се у складу са свим релевантним одлукама Предсједништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ, а имајући у виду уставну надлежност Предсједништва за спровођење спољне политике - наводи се у тачки три овог политичког документа.

Према овом докумнету, Комисија за НАТО интеграције БиХ сарађиваће са свим релевантним институцијама с циљем реализације односа са НАТО-ом, укључујући израду нацрта и планова, на бази одлука Предсједништва БиХ и Савјета министара.