latinica  ћирилица
02/08/2019 |  13:52 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Станић: Потребно пратити здравствено стање ватрогасаца

Члан Сектора за здравство у социјално економском савјету СДС-а Слободан Станић рекао је да је посљедњи преглед ватрогасаца који су гасили пожар на подручју бањалучког "Инцела" био у фебруару 2018. године, а да је након пожара у марту њих требало прегледати и пратити.
Слободан Станић - Фото: РТРС
Слободан СтанићФото: РТРС

- Након ових активности требало је нулто прегледати и извршити одређене анализе да би се пратило њихово стање кроз сљедеће године, јер се при горењу штетни продукти пиралена повећавају стотину пута - рекао је Станић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да су, када се узме у обзир да су ватрогасци више времена провели гасећи пожар, били изложени максималној количини вјероватно канцерогеног и генотоксичног удисања пара и да је дошло до угрожавања њиховог здравственог стања, али и других лица која су тада била присутна.

Станић је навео да су ватрогасци били опремљени да гасе дрвену сјечку на земљишту гдје је било присуство токсичног пиралена, нагласивши да Република Српска, за разлику од окружења, нема катастар загађивача.

- Осим тога Српска нема ни лабораторију која у ваздуху одређује концентрацију горења пиралена и његових продуката - рекао је Станић.

У Пословној зони Инцел 9. марта избио је пожар када је плануло уље пирален које је, тврде стручњаци, неразградиво и штетно.