latinica  ћирилица
30/07/2019 |  11:31 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Алија жртвовао мир за БиХ, остаје да видимо за шта ће Бакир жртвовати БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је кривац за неформирање власти на нивоу БиХ предсједник СДА Бакир Изетбеговић, наводећи да та партија најупорније ради против БиХ.
Милорад Додик (Вечерње новости/П. Милошевић) - Фото: Novosti.rs
Милорад Додик (Вечерње новости/П. Милошевић)Фото: Novosti.rs

Не може Бакир Изетбеговић, нити било ко у земљи или ван ње, прекрајати оно што су рекли грађани Републике Српске - рекао је Додик.

- Често истичу да су баш они државотврона партија и да су заслужни за БиХ, а занимљиво је да баш СДА најупорније ради против те исте БиХ. Отац /Алија Изетбеговић/ је жртвовао мир за БиХ, а остаје да видимо за шта ће син /Бакир Изетбеговић/ жртвовати БиХ - рекао је Додик у интервјуу Срни.

Говорећи о чињеници да се улази у једанаести мјесец од како су завршени општи избори у БиХ, а да власт није формирана у кантонима, Федерацији БиХ и заједничким иснтитуцијама, Додик је нагласио да је за разлику од тих нивоа у Републици Српској стање редовно и већ је и заборављено да су прије 11 мјесеци били избори.

- Након избора у октобру 2018. године власт је конституисана само у Српској, и то у рекордном времену. Наша Народна скупштина, Влада, предсједник Републике и све институције Српске функционишу. Доносимо одлуке које су важне за наше грађане и морам да кажем да због примјене изборних резултата у Српској живот није стао. Напротив. Покренули смо бројне пројекте од интереса за нашу Републику и њене грађане. Ми у Српској размишљамо како ће изгледати буџет за 2020. годину, иако у другом дијелу БиХ још нису `апсолвирали` ни буџет за текућу годину - каже Додик.

Према његовим ријечима, изборна грозница тресе други дио БиХ, односно ФБиХ у којој ни на једном нивоу није формирана власт у складу са резултатима избора.

- Федерални медији под контролом СДА проблем формирања власти смјештају само на ниво БиХ и ту, по налогу Бакира Изетбеговића, траже кривце, а то је наравно СНСД, а ако није СНСД онда је ХДЗ. Због чега се не говори о томе да власт није формирана у кантонима и да није конституисана Влада ФБиХ? Није ваљда да су СНСД и Милорад Додик одгворни за неуспостављање власти на тим нивоима, о којима се медијски мање говори, а без којих очито неће бити формирана ни нова власт на нивоу заједничких институција - рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је нагласио да СНСД нема ниједан услов за формирање власти, већ да тај процес условљава СДА.

- СДА је истурила НАТО као услов, који се не појављује као услов ни у структурама ЕУ са којима сам лично имао прилику да разговарам. Напротив, даље кретање ка ЕУ било је условљено формирањем власти - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, свима је јасно да је кривац за неформирање власти на заједничком нивоу управо онај који данима самоиницијативно гања вјештице по БиХ.

- Наравно говорим о Бакиру Изетбеговићу. Он очигледно има проблем да објасни својим бирачима и иначе бошњачком политичком тијелу да се ни СНСД као побједник у Републици Српској, ни ХДЗ као побједник у хрватском националном корупсу нису дужни савијати пред уцјенама СДА. А то о чему 11 мјесеци говори Изетбеговић није ништа друго до обично замајавање јавности и чување старих позиција. Изетбеговић се Устава сјети када му то одговара, а неће да каже да његова странка блокира изборну вољу у Српској и одузима јој Уставом загарнтовано право на представљање - каже Додик.

Он је подсјетио да је СНСД још у изборној ноћи знао да има легитимитет и подршку народа да обавља важне послове у Сарајеву.

- Ми смо врло брзо имали тим за Сарајево, али очито Изетбеговић мисли да је он селектор и да овај тим, који је изабрала Република Српска, неће играти како је он замислио. Чини се да исти проблем има и са екипом из ХДЗ-а. Онда ту дођемо до једноставног закључка да Изетбеговић у ствари има проблем прво са искривљеним доживљајем своје улоге, а онда са Србима и Хрватима. И онда дођемо до новог закључка да Изетбеговић има проблем са дејтонском структуром БиХ, и коначно, Изетбеговић има проблем са реалношћу - рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је нагласио да се криза коју су креирали Изетбеговић и СДА због потребе дијела јавности преселила на цијелу ФБиХ, а онда и на Српску у дијелу који подразумијева да су заједничке институције сервис у служби ентитета.

На питање да ли СНСД остаје при ставовима да не може прихватити активацију Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ и да ће се залагати за војну неутралност, Додик је одговорио - управо тако.

- СНСД није партија која ће поништити вољу Народне скупштине, која је једна од најважнијих институција у БиХ. Могу и да размијем став СДА да та одлука не може да обавезује цијелу БиХ, али би они, ако им је стало до могуће БиХ, требало да схвате да Народна скупштина Републике Српске и нема намјеру да својим одлукама обавезује цијелу БиХ, али оно што је сигурно, она обавезује све српске представнике у заједничким институцијама - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су прије неколико дана имали прилику да виде примјену Устава БиХ на питању заштите ентитетског интереса.

- О њему се изјашњавала Народна скупштина Републике Српске. Извините, шта ми друго тражимо? Само да се наш интерес угради у нешто што се зове интерес БиХ. Ако наш интерес није дио тог интереса, онда није питање како ће се формирати власт, већ како БиХ уопште може опстати - рекао је Додик.

Говорећи о све чешћим гласовима из СДС-а и ПДП-а да је могућа и нека нова већина на нивоу БиХ и да те двије странке нису одустале од могућности да уђу у власт, Додик је истакао да су они и сада власт, додуше у техничком мндату.

- Они свих ових 11 мјесеци ништа друго и не раде него чувају ту власт. Њима су избори, односно грађани помрсили конце када су гласали за СНСД. И шта су урадили или шта раде? СДА је очигледно задовољна како су се протеклих готово пет година у Савјету министара и другим заједничким иснтитуцијама понашали представници СДС и ПДП - каже Додик.

Он је упитао ко су СДА и Бакир Изетбеговић да одређују ко ће у заједничким иснтитуцијама предстваљати Српску.

- Нека обнови Савјет министара са истим странкама. Поручујем му да је тиме потписао акт о распаду БиХ. Не може Бакир Изетбеговић, нити било ко у земљи или ван ње, прекрајати оно што су рекли грађани Републике Српске. Од те авантуре Изетбеговића ни БиХ не би спасила сва међународна зејдница са свим интервенцијама које смо гледали годинама уназад. Поручујем му да одмах прогута уље и свари чињеницу да је СНСД са својим коалиционим партнерима изборни побједник у Српској и да изабере - или ће се брзо опаметити или споро кајати - упозорио је Додик.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да се "статус Косова не може доводити у везу се евентаулним статусом Српске, јер је и на Косову и у БиХ иста страна починила злочине, геноцид и довела до интервенције НАТО-а, која је зауставила ужасно насиље над несрбима", те да "нема историјских, правних ни моралних претпоставки за самосталност Републике Српске", Додик је нагласио да је Српска већ самостална и по свим стандардима има елементе државе.

Он је подсјетио да су очито 1995. године у Дејтону уважене и моралне и историјске претпоставке и у Дејтонски споразум уграђена и правна да је Република Српска самосталан ентитет са својом скупштином, владом, предсејдником, полицијом и многим другом институцијама.

- Чак смо Дејтонским споразумом имали и војску. Када говори о моралним претпоставкама, Изетбеговић ваљда мисли на Бошњаке који су гинули за БиХ, али заборавља да ни Срби, ни Хрвати нису гинули за БиХ, а борили су се на кућном прагу. Срби су се борили за своја вјековна огњишта и у највећој мјери их одбранили. Историјски смо били ту и кад Бошњака уопште није било тако да не би било лоше да Изетбеговић прелиста историјске читанке - истакао је Додик.

Он је оцијенио да је безобразна теза да су исти и на Косову и БиХ чинили злочине, а да су с друге стране била ненаоружана невинашца.

- Она и доликује сину Алије Изетбеговића који је по властитом признању жртвовао мир за БиХ. О чему онда данас говори Бакир Изетбеговић? О интерпретацијама од којих мало помало одустаје све више људи у свијету, схватајући да `истина` из деведестих година и није чиста - рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је додао да Изетбеговићева изјава долази у дану када се у свим медијима могло чути и прочитати о злочинима терористичке ОВК над недужним српским цивилима које су убијали због трговине органима.

- Срби којима су вађени органи ухваћени су на теритиорији Србије, а не Албаније и то би Изетбеговић морао да зна. Није ваљда толико наиван да вјерује у то што прича да на свега неколико стотина километара могу важити двоструки стандарди, па једно важи за Косово, а нешто сасвим друго за Републику Српску. Ми мислимо да не могу. И боље му је да се припреми за овај став него да се заварава и да друге држи у заблуди - нагласио је Додик.