latinica  ћирилица
27/07/2019 |  17:37 ⇒ 28/07/2019 | 08:36 | Аутор: РТРС

"Пирален" и даље у жижи јавности; у крви неколико радника пронађени тешки метали

У Бањалуци су и даље у жижи јавности детаљи еколошког инцидента у кругу некадашњег Инцела.

Најновије анализе потврдиле су присуство тешких метала у крви радника једног од предузећа. Ове наводе потврдио је и градоначелник Игор Радојичић, који је појаснио да се они не доводе у везу са пираленом.

Олово, цинк, жива... ово су неки од тешких метала којима је затрована крв радника фирме "БЦ Метал" која послује у кругу некадашњег Инцела. Чак 23 од 29 радника имало је лоше налазе. То је показао љекарски преглед ивршен по инспекцијском налогу у једној од бањалучких клиника.

- Очито да радници који су ту радили нису били довољно заштићени, нису имали мјере заштите на раду. По инспекцијском налогу урађен је ванредни здравствени преглед. Утврђено је да постоји одређена концентрација недозвољених материја у крви - рекао је Радојичић.

Фирма "БЦ Метал" регистрована је као трговина на велико остацима и отпацима, па су радници често у додиру са тешким металима. Из ове фирме пред нашу камеру нису хтјели, али су нам показали простор у којем раде и пружили увид у пристигле налазе. 23 од 29 радника, има повишено присуство тешких метала, али је оно у границама максимално дозвољених вриједности.

Од тог броја, за четири радника наређено је лијечење и промјена радног мјеста на период од шест мјесеци.

- Код четири радника предложена је промјена радног мјеста на шест мјесеци, због минималног прекорачења дозвољене концентрације метала у крви. Наша фирма тражила је стручно мишљење љекара и поступила је по упутству, односно распоредила је раднике на друге послове - саопштено је из БЦ Метала.

Име ове фирме доспјело је у јавност на почетку афере, јер су њени радници приликом припрема за изградњу ваге извезли на десетине камиона потенцијално заражене земље у оближње насеље. Након инспекцијских анализа у једном узорку утврђено је присуство пиралена, док је у осталима утврђено повећано присуство тешких метала. Екипа РТРС разговарала је и са радницима из круга Инцела. Гојко Шртбац један је од ријетких који је стао пред камеру. 37 година ради у кругу Инцела и каже, са ситуацијом је упознат углавном из медија, а осим наше екипе нико га није посјетио.

- Немам шта бринути се. Бринуо се, не бринуо се мени се исто пише. Не само мени него свима. Мало се о томе прича, вјерујте, људи нису ни упознати са тим - каже Штрбац.

А тешки метали у организму могу да буду веома опасни, каже Гордана Љољић Долић. Тврди, ове материје у организму се таложе и из њега тјерају минетале.

- Проблем је што код тровања тешким металима један од првих симптома је хроничан умор, малаксалост, мањак енергије, анемија. То су неки симптоми које људи могу да имају и врло често љекар не везује то са неким тровањем тешким металима. Ја у пракси врло ријетко имам да је неко радио тестирање на тешке метале -истакал је Гордана Љојић Долић,  специјалиста физијатар-нутрициониста.

Најбољи рецепт за њихово одстрањивање из организма, како савјетује докторка Љољић Долић јесте повећан унос витамина и минерала, али и хлорофила, те алги спирулина и клорела и зеолита уз здраву исхрану без хране оптерећене пестицидима и хербицидима. Задрже ли се у организму, тешки метали између осталог, могу да буду узрок бактеријских и гљивичних инфекција, неуродегенеративних обољења попут Алцхајмера, Паркинсонове болести и мултиплесклерозе, али и аутоимуних болести, те различитих врста карцинома.