latinica  ћирилица
24/07/2019 |  16:43 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

ЖРС: Нови систем вриједан више од 20 милиона евра

Пуштањем у рад новог система за сигнализацију и телекомуникације, Жељезнице Српске су дјелимично модернизовале свој рад, али су стари проблеми остали.

Колективни уговор још није потписан, као ни захтјеви радника за повећањем плата и систематизацијом радних мјеста. Надлежни кажу – за постизање договора потребно је разумијевање и добра воља обје стране.

Пројекат модернизације сигнализације и телекомуникација у Жељезницама завршен је и коштао је 20,3 милиона евра.

За ово предузеће то значи бољу комуникациону повезаност, али и већу безбједност у оквиру путне мреже, прије свега за саме путнике. Нови систем замјењује 80 радника, али они неће бити отпуштени, кажу у Жељезницама, него преквалификовани и распоређени на друге послове.

Вршилац дужности директора предузећа "Жељезнице Републике Српске" Зоран Илинчић изразио је задовољство што је Пројекат модернизације сигнализације и телекомуникације на дионици Добој-Бањалука приведен крају, те што су у његовој реализацији учествовале домаће компаније, као и домаћи инжењери и радници.

- Пројекат је подразумијевао уградњу сиглане и телекомуникационе опреме у шест службених мјеста, те уградњу оптичког кабла од Добоја до Бањалуке, уз увезивање свих жељезничких објеката у ова два центра - рекао је Илинчић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изразио је задовољство што процес реструктурисања предузећа "Жељезнице Републике Српске" иде у добром правцу и што је успјешно завршен пројекат модернизације система сигнализације и телекомуникација на дионици Добој-Бањалука вриједан око 20 милиона евра.
 
Трнинић је навео да је овај пројекат омогућио да Центар за даљинско управљање "Жељезница" сада има сасвим модерну и нову опрему која је пуштена у рад почетком овог мјесеца.

- Ово је сада модеран и савремен Центар одакле се може даљински управљати са сигнално-сигурносним и телекомуникационим уређајима, чиме се повећава безбједност, али и ефикасност жељезничког саобраћаја - рекао је новинарима Трнинић, који је са вршиоцем дужности директора предузећа "Жељезнице" Зораном Илинчићем посјетио Центар за даљинско управљање овог предузећа.

Жељезнице и даље оптерећују захтјеви радника за повећањем плата, потписивањем колективног уговора и прије свега, систематизацијом радних мјеста. На систематизацији се ради, каже в.д. директора, Зоран Илинчић, али када ће тај процес бити окончан, не зна.

Плате су у мале, каже Илинчић, али су, додаје, кроз реструктурирање Жељезница и план пословања за текућу годину, у прва два мјесеца, радницима повећавали примања кроз стимулације. На оптужбе из Конфедерације синдиката да постоји 15 штетних уговора по Жељезнице и да надлежни министар зна за то, он одговара – Конфедерацију синдиката више не доживљавам озбиљно.

Реструктурирање већ даје резултате, тврди Трнинић, а до краја процеса Жељезнице би, каже, требало да буду самоодрживе у сваком погледу.