latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:33 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Ковачевић: СДС и СДА - једини кривци за институционалну кризу у БиХ

Једини кривци за институционалну кризу у БиХ и неформирање новог сазива Савјета министара јесу СДС и СДА, оцијенио је за Срну портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

- Они ће покушати учинити све не би ли онемогућили СНСД са нашом коалицијом, као изборне побједнике из Републике Српске, да постане саставни дио новог Савјета министара, односно да наш човјек буде предсједавајући - сматра Ковачевић.

Он је додао да је потпуно јасно да СДА као једине прихватљиве партнере из Републике Српске види СДС, који је, како каже, "и у прошлом мандату као изборне губитнике на силу угурао у власт на нивоу БиХ".

- Мирко Шаровић /министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату и лидер СДС-а/ мора коначно схватити да власт бирају грађани и да су грађани Републике Српске изабрали Милорада Додика /српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а/, СНСД и нашу коалицију, а да су њему и цјелокупном СДС-у никада убједљивије рекли да их не желе ни близу власти, а камоли као носиоце - оцијенио је Ковачевић.

Он је осврћући се на витални ентитетски интерес који је Додик употријебио због прегласавања у Предсједништву БиХ рекао да је очигледно да људи у СДС-у не могу схватити основне политичке принципе.

- Витални интерес Републике Српске је да не буде прегласавана и да не дозволимо да се било ко мијеша у унутрашња питања суверених земаља, јер ни ми не дозвољавамо да се било ко мијеша у унутрашња питања Републике Српске. Не желимо да на питањима која се ни на који начин не тичу Републике Српске стварамо непријатеље који би након тога радили све да наштете Српској - сматра Ковачевић.

Он је додао да би СДА и СДС за тако нешто створили прилику Хрватској кочећи изградњу Пељешког моста, која би онда свој бијес могла искалити на Трговској гори и неградњи моста на Сави у Градишци.

- СНСД води озбиљну и одговорну политику за шта су нас грађани бирали. Ми ћемо дијалогом рјешавати сва отворена питања и у најскорије вријеме почеће изградња моста на Сави у Градишци, а одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори биће онемогућемо и ријешено у интересу Републике Српске - поручио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је у прошлом још увијек техничком мандату Савјета министсра у којем сједе Шаровић, Драган Мектић /министар безбједности/ и Игор Црнадак /министар иностраних послова/ могло бити доста тога урађено по питању Трговске горе, али они нису ни прстом мрднули, сједили су и чекали да се то питање ријеши само од себе, док су институције Републике Српске чиниле све да не дође до одлагања нуклеарног отпада.

- Институције Српске сада ојачане и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком ријешиће ово питање у интересу Републике Српске и њених грађана - рекао је Ковачевић.