latinica  ћирилица
23/07/2019 |  16:53 ⇒ 24/07/2019 | 11:41 | Аутор: РТРС

На три мјеста у кругу Инцела пронађен пирален; формиран експертски тим

Формиран експертски тим и наложен хитан преглед радника Пословне зоне Инцел - само су неке од мјере које су донесене на састанку представника институција с циљем санације контаминираног земљишта у бањалучкој Пословној зони Инцел. Утврђена је висока концентрација пиралена на три локације у кругу некадашње енергане, али није пронађен у Врбасу. И даље се анализира тло и вода, а биће анализиран и ваздух.

Надлежни увјеравају - домаћинства која су у непосредној близини контаминираног подручја пословне зоне Инцел - нису угрожена. Међутим, на три локације утврђено је високо присуство отровног уља пирален, а контаминирано земљиште налази се на простору бивше енергане које чини 40 од 80 хектара укупног земљишта Инцела. Узета су 52 узорка са 21 локације, а осим пиралена пронађени су и други штетни тешки метали.

- Треба урадити подлогу хидрологије и геологије, те ће бити потребне и све дозволе које је Инцел некад имао када је радио као хемијска индустрија. То су све улазни параметри потребни како би био направљен пројекат за фазну санацију и рјешавање овог проблема - истакла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење.

Према њеним ријечима, узета су 52 узорка на 21 локацији, те су анализе показале да је највише контаминиран дио земљишта гдје се налази енергана.

- Концентрације на локалитетима гдје се налази енергана, фирме БЦ метал и Топ метал веће су од дозвољених, док ће коначну количину, односно прекорачења од дозвољеног утврдити експертски тим - рекла је Голићева.

Она је додала да су анализе показале и да седименти подземних вода који су анализирани немају концентрације пиралена.

- Сви пословни субјекти који се налазе у Пословној зони биће обавезани да плате санацију дијела земљишта на којем се налазе - рекла је Голићева.

Она је напоменула да ће отпад бити превезен у земље ЕУ - Италију, Њемачку или Француску јер у БиХ не постоји депонија или спалионица за ову врсту отпада.

Голићева је поновила и да је УНДП одобрио Српској и ФБиХ по 300.000 долара за санацију локација које су идентификоване као приоритетне, те додала да ће након овог случаја бити затражена истраживања и на другим подручјима Републике Српске гдје је постојала хемијска индустрија.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Градска управа, заједно са градским и републичким институцијама, припремила план дјеловања, те дефинисала мјере дјеловања у четири категорије.

- Прва категорија је истрага евентуалне одговорности и све што Градска управа утврди у истрази доставиће Министарству унутрашњих послова Српске и Тужилаштву - истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, друга категорија дјеловања Управе града односи се на превентивне мјере, у шта је укључен низ мјерења и узорковања тла и воде.

- Цијела зона се сматра зоном посебног надзора, те је овдје уврштена и мјера која дефинише забрану вршења ископа и извожења материја из овог простора без извршених мјерења да ли је ријеч о контаминираном тлу - додао је Радојичић.

Он је навео да је трећа категорија мјера уклањање посљедица, док је четврта категорија здравствена заштита.

- Сарадњом са УНДП-ом ушли смо у израду комплетног пројекта модела зоне, процјену ризика и у фази три предузимања мјера за санацију - истакао је Радојичић.

Када је ријеч о мјерама здравствене заштите, Радојичић је рекао да се оне односе на појачан програм бесплатне превентивне здравствене заштите за поједина обољења, те да је већ наложен и хитан преглед свих који су радили на овом подручју у посљедњих 20 година.

Састанку су присуствовали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарства здравља и социјалне заштите Српске, као и Републичке управе за инспекцијске послове.

Присутни су били и представници Института за заштиту и екологију, Института за јавно здравство Српске, Пољопривредног института, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност и Пословне зоне Бањалука, те УНДП-а.

Повезане вијести:

Формиран експертски тим; Наложен хитан преглед радника Пословне зоне Инцел