latinica  ћирилица
22/07/2019 |  08:39 ⇒ 24/07/2019 | 11:56 | Аутор: СРНА

Голић: И власници објеката у Инцелу да се укључе у рјешење проблема

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да су у рјешавање проблема загађења опасним уљем пираленом у Пословној зони "Инцел" у Бањалуци ангажовани сви актери, од републичких институција до града, али да је потребно да се укључе и власници објеката у Инцелу.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је нагласила да овај проблем, чији је главни узрок непоштовање прописа и бахат однос према животној средини, захтијева хитан мултисекторски приступ и интервенцију.

Она је навела да се утврђују све околности под којима је у марту избио пожар на простору некадашњег гиганта и процјењује цјелокупно стање.

Према њеним ријечима, од републичке водне инспекције су добили резултате анализа седимената у кориту Врбаса узетих на три локације и сва три су негативна, што значи да седименти нису контаминирани, а остали подаци се обрађују.

- Неопходно је добити све резултате анализа, да би био утврђен обим и степен контаминације. Морамо имати све параметре неопходне за креирање плана санације - рекла је Голићева за Глас Српске.

Одговарајући на питање зашто пирален није раније измјештен из Инцела и ко је за то одговоран, Голићева каже да је увијек одговоран власник објекта.

- И надлежни инспекцијски органи морали су контролисати активности правних лица у Инцелу, јер било је ту и прије бесправне градње, рушења и других недозвољених активности. Али, највећа одговорност је на власницима - напомиње Голићева.

Говорећи о помоћи Владе Шведске коју је договорила, а за коју министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић тврди да је он заслужан, Голићева каже да је непримјерено обмањивање јавности зарад ситних дневнополитичких интереса и учвршћивања унутарстраначке позиције.

- Шаровић није одобрио 600.000 долара, јер та средства нису са рачуна Министарства за спољну трговину и економске односе БиХ да би их могао одобравати. Ријеч је о новцу који издваја Влада Шведске посредством Развојне агенције СИДА за пројекат смањења утицаја опасних хемикалија на здравље људи и животну средину - навела је Голићева.

Када је ријеч о намјери Хрватске да на подручју Трговске горе одлаже радиоактивни отпад, Голићева истиче да би се због опструкција да странке које су добиле највеће повјерење грађана на изборима формирају Савјет министара могло доћи у ситуацију да Хрватска то искористи.

Она је додала да се до краја августа очекује одлука о проглашењу парка природе Уна, чиме ће бити заштићен бисер природе, али и ојачана преговарачка позиција у вези са Трговском гором, јер међународне институције воде рачуна о заштићеним подручјима.