latinica  ћирилица
19/07/2019 |  22:00 ⇒ 22:17 | Аутор: РТРС

Дупло већи брод може проћи испод моста, него што може упловити у Неум

Највећи газ брода који може упловити у Неум је 5,5 метара, односно дужине до 100 метара а у БиХ, према ријечима капетана Неумске капетаније не постоји ниједно пловило у регистру преко 12 метара.
Мост (Н1) -
Мост (Н1)

- Испод Пељешког моста је остављен толики пролаз, тако да дупло већи брод може проћи кроз пролаз, него што може упловити у Неум - објашњава за Н1 капетан Неумске капетаније Стојан Шутало.

Наиме, максимална дужина која може да уплови у Неум је до 100 метара, а испод моста могу проћи много већи бродови.

Пељар је међународни приручник који служи поморцима да би лакше пристали на сва урбана и неурбана мјеста на свијету. Према том приручнику, највећи газ брода који може упловити у Неум је 5,5 метара, односно дужине до 100 метара а у БиХ, према ријечима капетана Неумске капетаније не постоји ниједно пловило у регистру преко 12 метара.

- У капетанији која управља овим акваторијем има регистрирано око 200 пловила, међутим нису они сви у Неуму, налазе се од Црне Горе до Истре. То су грађани БиХ који регистрирају овдје, а одмарају се на неким другим локацијама и тамо користе та пловила. Ниједно пловило у регистру немамо преко 12 метара - рекао је Шутало.

Посљедњи пут брод дужине 100 метара у Неум је упловио 2003. године и према ријечима капетана Шутала који је тада био са њима, након што је запухао вјетар посада је побјегла из заљева.

- 2003. је први војни брод око 100 метара, Сан Николас, америчке армаде упловио је у Неум, они су се ту усидрили, имали су реморкере, запухао је ноћу вјетар, и та велика армада је побјегла главом без обзира из Заљева - објашњава први човјек Неумске капетаније.

Наиме, брод приликом сидрења мора бацити четири своје дужине како би могао несметано да кружи, а због орканских вјетрова који овдје дувају велика могућност је да ће се брод насукати.

Шутало је истакао да није проблем пролазак испод моста, него упловљавање у Неум:

- Испод Пељешког моста је остављен толики пролаз да дупло већи брод може проћи испод моста него што може упловити у Неум.

Такође је истакао да осим што у БиХ нема великих бродова, не постоји ни Закон о водном промету на бх. нивоу.

Извор: banjalukain.com/N1