latinica  ћирилица
18/07/2019 |  17:19 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Хоће ли Бањалука остати у мраку?

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас током расправе у Народној скупштини, да ће актуелни градоначелник Бањалуке Игор Радојичић поново бити кандидат за ту позицију. А Бањалука би могла бити колатерална штета несређених односа у Електропреносу БиХ. Због блокаде око 170 милиона КМ, намијењених за инвестиције, највећи град у Српској могао би остати у мраку.

Највећи град Републике Српске могао би остати без електричне енергије. То су упозорења која се могу чути од званичника Републике Српске. Према њиховим изјавама, постојећи капацитети "Електропреноса" БиХ за Бањалку нису довољни и морају се унаприједити.

Двије највеће од девет трафо-станица колико их у Бањалуци има "Електропренос", сваког тренутка могле би да откажу, тврди предсједник Владе Републике Српске.

- Те двије трафо-станице су старе колико и ја. Ја нисам ни стар ни млад, имам година колико имам, али имам довољно година што значи њихова поузданост је да могу у сваком тренутку отказати, а то за Бањалуку значи мрак - каже Радован Вишковић, предсједник Владе Српске.

Бањалука је требала да добије десету трафо-станицу у центру града, да би била обезбијеђена стабилност снабдијевања.

2017. године спроведена је тендерска процедура, али члан Скупштине акционара из Федерације БиХ је наредио да се зауставе све инвестицијске активности, па тако и ова. На Вишковићева упозорења о опасности по елекртроснабдијевање Бањалуке, из "Електропреноса" одговарају:

- У овом сад тренутку не, али у будућности би могао и такав сценарио. Ја у овом тренутку немам ту информацију - рекла је Јована Мирковић, стручни сарадник за односе са јавношћу и информисање у "Електропреносу БиХ".

Ипак, остали смо без информације о укупним капацитетима "Електропреноса" у Бањалуци и садашњој искоришћености.

На захтјев за допуну изјаве у којем је тражен одговор на то питање, из "Електропреноса" нису одговорили.

Подсјетимо, немогућност договора СДА и ХДЗ-а око новог директора, узрок је проблема у овом предузећу.