latinica  ћирилица
18/07/2019 |  07:24 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о виталном интересу Српске (РТРС, 12.00)

Посланици Народне Скупштине Републике Српске ће се на посебној сједници изјаснити о потврђивању изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, да је по виталне интересе Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: СРНА
Народна скупштина Републике СрпскеФото: СРНА

Додик је покренуо иницијативу након прегласавања од друга два члана Предсједништва, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића. 

У материјалима за данашњу сједницу образложен је Додиков став да би Џаферовићевим и Комшићевим оспоравањем изградње Пељешког моста, Хрватска повукла свој потпис из Споразума о изградњи моста на Сави, који је потписан два сата прије прегласавања у Предсједништву.

Додик истиче да се тако индиректно жели угрозити тај пројекат, и у томе види повреду виталног националног интереса Републике Српске.

Очекује да народни посланици подрже његов став, према којем Српска није за парцијална и дневнополитичка рјешења отворених питања са сусједима. Сматра да су одлуком, у којој је прегласан, занемарена друга питања попут границе код Костајнице, границе са Србијом.

Сматра да је угрожен и интерес БиХ, јер је Пељешки мост пројекат иза којег је стала Европска унија која га у великој мјери суфинансира.

Пренос сједнице можете пратити на програмима РТРС и РТРС плус од 12.00 часова, као и на нашем порталу.

Повезане вијести:

Због Пељешког моста и јединство Српске на испиту