latinica  ћирилица
12/07/2019 |  11:43 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Анђелковић: ОХР поново убија српске жртве - Српска и Србија да реагују

Република Српска и Србија морају одбацити политичка условљавања ОХР-а у вези са њиховим присуством комеморацијама српским жртвама, јер је ријеч о директном удару на српске националне интересе, али и истину, истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић упозорава да се ОХР посљедњим иступима и ставовима потпуно сврстао на линију бошњачке ратне политике из деведесетих година прошлог вијека.

- Морамо одбацити такве ствари. Очито је да ОХР у БиХ није дошао да допринесе помирењу народа и успостављању мира, већ реализацији политике због које је БиХ и дошла у рат - сарајевске хегемонистичке политике смишљене на негирање Републике Српске и право српског народа - изјавио је Анђелковић Срни.

Он указује да ОХР политичким условљавањем свог присуства на комеморацијама српским жртвама поново убија те жртве и тиме оно што су радили бошњачки екстремисти добија потпуну подршку у ОХР-у, и то на најбруталнији начин.

Анђелковић наводи да је ријеч о наставку агресије према српском народу и оног што је чињено деведесетих година прошлог вијека с циљем да Срби буду потпуно обрисани и етнички очишћени западно од Дрине.

Он напомиње да је овакав став ОХР-а, који политички условљава одавање пијетета жртвама, противан свим европским вриједностима и елементарном хуманизму.

- Ваљда су жртве изнад политике. Жртвама мора да буде одат пијетет. Међутим, ОХР то не ради, већ цивилизован однос према жртвама условљава политичким захтјевима. Тиме ОХР други пут учествује у убијању тих жртава - наглашава Анђелковић.

ОХР је истакао да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво кад се за то створе услови - "када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глорификовати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава, што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

- Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју - додаје се у одговору из ОХР-а.

Повезане вијести: 

Вријеме је да ОХР оде и да се прекине селективна правда