latinica  ћирилица
12/07/2019 |  10:38 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Koњиц: Освештан храм обновљен у помен убијеним српским дјечацима (ФОТО)

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије освештао је данас новообновљени храм Светих апостола Петра и Павла у коњичком селу Борци.

Храм је обновљен у славу Светих апостола Петра и Павла и у помен српским дјечацима Петру и Павлу Голубовићу, који су, заједно са родитељима, убијени 1992. године у Коњицу.

Након освећења храма, владика Димитрије служио је Свету архијерејску литургију у оквиру које је обављен чин ломљења славског колача.

По окончању литургије и славског обреда одржан је помен парастос члановима породице Голубовић.

Фото: РТРС

Ктитор храма је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је рекао да је страдање српских дјечака егзактан примјер и доказ страдања на бази идеологије мржње, која је била званична бошњачка политика тог времена.

- Зар је страдање неких Бошњака другачије од страдања ове двојице дјечака? Када бих имао снагу, оживио бих сву невино страдалу дјецу, без обзира да ли су Срби, Хрвати или Бошњаци - истакао је Додик.

Коњиц - помен (Фото: РТРС)

Епископ Димитрије је поручио након освештања храма да је данас добро побиједило зло и да се Бог открива онима који имају чисто срце.

- Ко има срце, може се спасити. Бог нас је створио слободне и у тој слободи можемо постати боголики, људи љубави и мира, а можемо постати и злочинци и људи злочина. То се све обистинило на судбини породице Голубовић. Али ми данас нисмо дали да нас зло побиједи него смо побиједили зло добром - рекао владика Димитрије.

Еписком је рекао да је Бог људе могао створити као марионете, али да тада ништа не би било ни добро нити лоше, да би људи били попут лутки или робота.

Фото: СРНА

- Или нам је могао дати слободу и неки ће бити светитељи, а неки, нажалост, злочинци. За све има наде и простора у љубави Божијој, тако да нико од нас не смије да губи наду, па чак ни ти злочинци - рекао је владика Димитрије.

Он је додао да Господ у много пута и на много начина показао да све људе воли и чека бескрајно, али да сви имају одговорност за своје поступке, те да свима треба покајање.

На улазу у оновљену цркву постављена је плоча на којој је написано да је храм саграђен 1896. године, да је обновљен ове године у славу Светих апостола Петра и Павла, а у спомен убијених српских дјечака Петра и Павла и да је ктитор обнове Милорад Додик у својству предсједника Републике Српске.

Фото: РТРС

У храму се налази икона на којој су осликани апостоли Петар и Павле са дјечацима Петром и Павлом.

Браћа Петар и Павле Голубовић имали су тек седам и пет година када их је у ноћи између 1. и 2. јула 1992. године у Коњицу, заједно са родитељима, угледним Србима из Коњица, професорима Ђуром и Властом, из стана извело пет припадника Интервентног вода Полицијске станице Коњиц, предвођених Миралемом Мацићем, одвезли неколико километара од стана и под окриљем ноћи стријељали.

Коњиц (Фото: РТРС)

Дјечаци и њихови родитељи стријељани су недалеко од полицијског пункта у насељу Поље Бијела, поред пута према селу Спиљани.

Петар Голубовић је преживио прво стријељање.

Он је након рафалне паљбе пао на земљу између тијела својих родитеља и брата Павла. Након што су починиоци отишли, он је устао и кренуо према полицијском пункту у насељу Поље Бијела. Када је дошао до пункта испричао је дежурним полицајцима Хаџи Мацићу и Дражену Марковићу шта се догодило.

Крвници су то чули путем радио-везе и вратили се и одвели Петра. Зауставили су се код мјеста Бегин Вир, гдје су га извели из аутомобила и поново стријељали.

Тијела убијених дјечака и њихових родитеља лежала су неколико дана на обали Неретве прије него што су сахрањени на православном гробљу на Мусали.

Захваљујући Анису Косовцу у јулу 2018. постављена је нова капија на улазу у православно гробље на Мусали. На капији се налази спомен-плоча с илустрацијом Петра и Павла Голубовића.

Имена Петра и Павла Голубовића уклесана су и на заједнички споменик убијеној дјеци Коњица, који је постављен испред школе на Мусали.

Прва оптужница за овај злочин подигнута је 1994.године, а пресуда је изречена крајем 1995. године.

Тужилац Ибро Булић је као починиоце злочина навео Миралема Мацића, Јусуфа Потура и Адема Ланџу, уз Шефика Туцаковића и Мирсада Максумовића који су погинули у рату.

Суђење овој тројици поновљено је пред Кантоналним судом у Мостару. Мацић и Ланџо су 25. јула 2000. осуђени на по 12 година затвора, док је Ланџо осуђен на осам година. Врховни суд Федерације БиХ потврдио је ове пресуде.

Коњиц: ОСвештање храма (Фото: РТРС)

Осим њих, за овај злочин се у оптужници из 1994. године везује и име ветеринарског техничара Халила Туцаковића, као и полицајаца на пункту Поље Бијела, Дражена Марковића и Хаџе Мацића.

О убиству без осуде, без објашњења, без разлога мало се знало у широј јавности, али Срби Коњица и свих херцеговачких мјеста овај злочин добро памте и препричавају да се никада не заборави.

Црква на Борцима, која је проглашена националним спомеником БиХ 2006. године, до потписивања Дејтонског споразума била је под српском контролом и била сачувана, али је девастирана послије повлачења српске војске и српског народа са тог подручја послије Дејтонског споразума.

Домаћини тога краја који су ту остали Ђуро и Неђо Симић поправили су храм само толико да не пада киша и да не дува вјетар док се у њој обавља служба Господња.

Прије рата у Коњицу је живјело око седам хиљада Срба, а данас их нема ни 300. Данас на Борцима живи мали број српских породица.

РТРС/СРНА