latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:43 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Бурно у Теслићу: Начелник без подршке за кредитна задужења

Нема кредита, нема ни капиталних инвестиција, поручује начелник Теслића Милан Миличевић. Одговорност за то приписује скупштинској већини предвођеној СНСД-ом, која је одбила да подржи кредитно задужење, тврдећи да новац, умјесто за пројекте, начелник жели да искористи за покриће милионског губитка и спријечи банкрот општине.

Детаљи су изнесени на одвојеним конференцијама за новинаре, а начелникова је почела бурно.

- Хоћеш ли изаћи ти или ми - с врата прес сале начелник Теслића Милан Миличевић обратио се потпредсједнику СО Предрагу Маркочевићу, јер му је засметало његово присуство, па је конференција замало пресељена у другу канцеларију.

- Уколико Маркочевић жели да се обрати јавности, слободно може заказати прес конференцију на којој ће да каже све што жели. То је једна ствар, а друга је да је потпредсједник Скупштине незаконито изабран - рекао је Миличевић.

На ове начелникове ријечи реаговао је Маркочевић:

- Видјели сте да ме је начелник одстранио са сједнице, говорећи да, ако сам ја у тој просторији он неће бити и да ће вас позвати у своју канцеларију, што ми је неприхватљиво. Не видим разлога зашто неко не би могао присуствовати - изјавио је Маркочевић.

Без кредитног задужења општина Теслић не може реализовати неке од капиталних пројеката, пожалили су се у општинској управи. Изостала је подршка скупштинске већине предвођене СНСД-ом, из којег поручују да је општина пред банкротом и да кредитно задужење није рјешење. Умјесто кредита, предлажу повлачење новца за пројекте који се финансирају из републичких институција и предузећа.

- Одлуком СНСД-ове скупштинске већине ниједан од ових крупних капиталних пројеката неће моћи бити реализован у наредном периоду, барем док се они питају, а надам се да се неће дуго питати - нагласио је начелник.

Мишо Стојановић, предсједник Клуба одборника СНСД-а, истиче да они нису одбили ниједан пројекат већ да су само одбили да се општина, односно грађани општине Теслић, задуже за 6,5 милиона КМ.

У законодавној власти не вјерују у намјере да ће средства бити утрошена за изградњу водоводне мреже у Чечави, регулисање корита Усоре и реконструкцију градског моста. Кажу да кредитом желе да покрију милионски губитак у буџету и текуће обавезе како би се избјегао банкрот.

- Имамо проблема, то је евидентно, а да ли је општина пред банкротом? Вјероватно, али све је то добро док не буде било неких већих тужби да се блокира рачун општине - рекао је Мирољуб Летић, предсједник СО Теслић (ПДП).

Скоро 12 часова одборници су јуче засједали и постигли рекорд у свом сазиву. Начелник је сједницу напустио због присуства предсједника теслићког СНСД-а Драгана Богданића. Миличевићеви политички противници кажу да је све инсценирано с циљем што већег отклона од СНСД-а, уочи посјете страначког шефа Мирка Шаровића.