latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:07 | Аутор: СРНА

Хусић: Махмуљин био одговоран за све јединице у Трећем корпусу

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Халил Хусић изјавио је да је Махмуљин био одговоран за све јединице у том корпусу, те да је командовао операцијом "Фарз 95".
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Хусић, који је током рата био помоћник команданта за морал Трећег корпуса такозване Армије БиХ, рекао је да писани извјештаји о стању борбеног морала у одреду "Ел муџахедин" никада нису стизали у његово одјељење.

Он је навео да је команда корпуса безуспјешно покушавала да одред "Ел муџахедин" стави у систем руковођења и командовања.

- Оглушивали су се на све што је била обавеза и систем руковођења и командовања. Ми смо њима подилазили више него другима. Они, нити су поштивали, нити прихватали упутства. Они су имали свој систем извиђања, руковођења и командовања. Ви не знате до посљедњег тренутка хоће ли бити учесник неке акције - указао је свједок.

Хусић је навео да је само једном са Махмуљином отишао у ту јединицу, те да их у јединицу нису пустили 10-15 минута, што није био случај са другим јединицама када би долазио командант корпуса, преноси Бирн.

Према његовим ријечима, Алија Изетбеговић је долазио у Возућу послије операције "Фарз 95", али тада није имао информацију да су припадници одреда "Ел муџахедин" починили било какве злочине.

Свједок је рекао да је тек послије рата сазнао за неке догађаје, за које, како је навео, није могао вјеровати да су се догодили.

Хусић је испричао и да на реферисањима код команданта корпуса никада нико није спомињао било какве ратне злочине.

Одговарајући на питања о стимулативним мјерама које су даване појединим припадницима одреда "Ел муџахедин", свједок је потврдио да одред није био уобичајена јединица, али да то не значи да "појединци из тог одреда те мјере нису заслужили".

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочине припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења заказан је за 17. јули.