latinica  ћирилица
10/07/2019 |  09:23 ⇒ 12:15 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Обама није испунио договоре о Украјини

Сједињене Америчке Државе нису испуниле дио споразума постигнутих 2014. године за вријеме телефонског разговора између предсједника Русије Владимира Путина и тадашњег америчког предсједника Барака Обаме, рекао је руски лидер у интервјуу америчком редитељу Оливеру Стоуну за нови филм "Ревеалинг Украине".
Путин и Обама - Фото: Getty Images
Путин и ОбамаФото: Getty Images

Режисер је подсјетио предсједника да је у вријеме драматичних догађаја на "мајдану" у Кијеву 2014. године Путин одржао телефонски разговор са Обамом. Међутим, руски предсједник одбио је да открива детаље тога разговора.

- Обама више није предсједник, али ипак постоје одређене ствари о којих не говоримо - рекао је Путин.

- У сваком случају, могу да кажем да наши споразуми који су постигнути током овог телефонског разговора нису испуњени са америчке стране - рекао је Путин.

- На том бих се ограничио, не бих улазио у детаље - додао је он.

Мјешање у америчке изборе: Москва или Кијев?

Што се тиче односа између Русије и Сједињених Америчких Држава, Путин је поново нагласио да Москва није утицала на унутрашње политичке процесе у овој земљи.

- Ја се ни тада нисам мјешао, сада не желим да се мјешам и у будуће не намјеравам да се мјешам - рекао је Путин.

- И без обзира какви су наши блогери и ко год тамо ради на интернету, без обзира како су изражавали своје мишљење о ситуацији у Сједињеним Америчким Државама, то није могло да игра кључну одлучујућу улогу (на америчким изборима). То је глупост - додао је он.

- Сједињене Америчке Државе су огромна земља, огроман народ, са сопственим проблемима, са сопственим идејама о томе шта је добро, а шта лоше, са схватањем да се за претходних неколико година, десет година, на примјер, са огромним повећањем богатства владајуће класе и богатих људи за средњу класу ништа није промјенило на боље. И управо су те околности разумјели они који су водили изборну кампању господина Трампа, а и он је сам схватио и радио на овој платформи - објаснио је руски лидер.

Предсједник Русије се сложио са мишљењем режисера да је бивши предсједник Украјине Петро Порошенко подржавао Трампову противницу на америчким предсједничким изборима Хилари Клинтон.

- Ту нема никакве тајне - сматра он. Истовремено, Путин то не сматра мјешањем Кијева у послове Вашингтона.

- Они су полазили од чињенице да ће госпођа Клинтон побиједити и све су чинили како би показали своју лојалност будућим америчким властима. Покушали су да створе позитивно мишљење о себи код будућег предсједника, па су себи дозволили непријатне изјаве о Трампу и на све начине подржавали демократе - сматра Путин.