latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:22 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Јахорина - велико градилиште, инвестиције вриједне 33 и по милиона марака

Јахорина је данас била регионални центар. Тамо су били шефови држава и влада земаља југоисточне Европе и то је доказ да је Јахорина, европски туристички центар. И данас су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и руководоство Олимпијског центра најавили нова улагања у Јахорину

Само ове године више од 33 милиона марака. Најважнији пројекат је изградња гондоле. Додик је рекао и да у овој грађевинској сезони мора да буде завршена изградња преостале дионице пута, од Источног Новог Сарајева до Јахорине.

У првим данима љетне сезоне Јахорина је већ велико градилиште. Из Олимпијског центра најављују милионске инвестиције. 

- 33 милиона КМ сигурно је најважнији пројекат гондола коју видите иза нас, радови око гондоле иду три нове стазе – једна са вјештачким осњежавањем, радимо пројекат алпин костера 2,5 километра – најдужи у овом дијелу Европе. Радимо уређење језера на врху Јахорине - рекао је директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић.

Осим гондоле, све пројекте Олимијски центар финансира из властитих прихода.

- За двије године смо успјели од једног губиташа који је имао 21 милион КМ губитака да направимо фирму која ове године има 10 милона властитих средстава на рачуну - истакао је предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељко Елек.

Елек је рекао да садашња инфраструктура на Јахорини не може да поднесе изградњу нових 70.000 метара квадртаних хотелско–угоситељског простора. Проблем је, каже Елек неразумјевање директора Предузећа Путеви Републике Српске, када је ријеч о изградњи путне комуникације ка Јахорини. Предсједавајући Предсједништва Милорад Додик подсјетио је да је Влада одобрила средства за изградњу пута, да би током зиме био растерећен саобраћај ка Јахорини.

- Преузете обавезе се морају испунити. Жао ми је што до сада нису завршена четири километра Лукавица – Јахорина. Влада је одобрила средства, кажу ми да су проблем процедуре, али и оне морају да се заврше. Тражићу од надлежних да то буде говото ове сезоне. Не смије да пређе у наредну грађевинску сезону - нагласио је Додик.

И док на Јахорни грађевинска сезона не престаје, недавно је почела и љетња туристичка сезона. Већ за првих 10 дана овог љета, приходи су већи за 178 одсто него лани.