latinica  ћирилица
08/07/2019 |  19:41 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Укинут дипломатски имунитет ватиканском амбасадору у Француској

Ватикан је одлучио да укине дипломатски имунитет ватиканском амбасадору у Француској Луиђију Вентури, који је осумњичен за неприкладно додиривање неколико мушкараца, саопштено је из француског Министарства спољних послова.
Ватикан - Фото: архив
ВатиканФото: архив

Метју де ла Сушер, једна од особа која је пријавила надбискупа Вентуру, оптужио је раније ове године ватиканског амбасадора да му је више пута додирнуо задњицу током пријема у Градској скупштини у Паризу 17. јануара.

Тужилаштво у Паризу покренуло је истрагу о наводном сексуалном нападу, а из Ватикана је саопштено да Вентура сарађује у току истраге, али је Де ла Сушер изјавио да је истрага заустављена због дипломатског имунитета.

У саопштењу се наводи да је Министарство добило потврду да је Вентури укинут имунитет, те да истрага може несметано да се настави, јавио је АП.

Де ла Сушер је изјавио да је задовољан таквом информацијом, јер му је раније речено да је борба унапријед изгубљена, али да му је сада омогућено суђење, те да правосудна борба почиње.

Вентура је у мају пристао да се састане са онима који га оптужују, а већина њих га је оптужила за непримјерено додитривање или неприкладне гестове.