latinica  ћирилица
08/07/2019 |  19:12 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Лукач: Посебна пажња посвећена мигрантима чији је прилив у БиХ већи за 200 одсто него лани

Безбједносна ситуација у Републици Српској од јануара до јула је задовољавајућа, изјавио је министар унутрашњих послова Драган Лукач. Упозорава да је посебна пажња била посвећена питању миграната, јер је њихов прилив у БиХ већи за 200 одсто него лани.

Од јануара ове године вишеструко је повећан прилив негелалних миграната у односу на исти период прошле године. Министар Лукач похвалио је припаднике МУП-а који су спријечили да мигранти почине кривична дјела, као што чине у Федерацији БиХ. Изразио је спремност да повећа број од 85 полицајаца Српске који од нелегалних миграната, у овом часу, штите границу.

- Већина миграната која сада долазе нису људи који бјеже из ратом захваћених подручја на Блиском Истоку, већ су такозвани економски мигранти. Већина их је из Пакистана, али их има из још 35 држава - нагласио је Лукач.

Он је упозорио на повећан број тешких саобраћајних несрећа проузрокованих алкохолом и прекорачењем брзине и најавио набавку додатних радара. Позвао је судије, да по угледу на колегу из Прњавора, тешким преступницима одузимају возила.

Уочи комеморације убијеним Бошњацима у Сребреници, Лукач увјерава да су предузете све мјере да овај скуп буде одржан без инцидената. На питање да оцијени резултате истраге напада из 2015. на тадашњег премијера Србије Александра Вучића, истиче да је МУП прослиједио бројне доказе.

- Прослиједили смо податке у вези напада на Вучића, али је очито да са нивоа БиХ, односно истражних органа не постоји жеља да случај буде ријешен. На основу видео-снимака, које сви имамо, постоји довољно материјала да буду подигнуте оптужнице против људи који су угрозили живот Вучићу - рекао је Лукач

Коментаришући пријаву физичког напада на припадницу Оружаних снага БиХ у Бањалуци Дајану Дангубић и њено незадовољство односом полицајаца, Лукач каже да оштећена страна има право да износи оцјене рада полиције. Полицијски службеници су, каже, узели њену изјаву о овом догађају.

- Оно што је специфично јесте да оштећена није тражила кривично гоњење лица које је наводно извршило напад, што је за мене необично и зашто сада има критике на рачун полиције, а не тражи гоњење - нагласио је Лукач.

Уочи изношења завршних ријечи у случају покушаја убиства новинара Владимира Ковачевића, министар наглашава да су припадници МУП-а прикупили довољно доказа да суд изрекне осуђујућу пресуду.