latinica  ћирилица
07/07/2019 |  21:51 | Аутор: СРНА

Затворен Сајам књига у Андрићграду

Уручивањем награда у Андрићграду вечерас је затворен 4. Сајам књига.
Андрићград: Уручивањем награда завршен Сајам књига - Фото: СРНА
Андрићград: Уручивањем награда завршен Сајам књигаФото: СРНА

Награда за издавачки подухват године у Републици Српској додијељена за "Књигу Петра Кочића", коју је приредио Душко Певуља, а објавио Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Новог Сарајева.

Награда за издавачки подухват године у Србији додијељена је за књигу "Косово и Метохија у политици великих сила 1896-1908" Весне Зарковић, чији је издавач Институт за српску културу из Приштине са пребивалиштем у Лепосавићу.

Специјалну награду Сајма књига у Андрићграду добила је књига "Истрага предака" српског пјесника и есејисте Ивана Негришорца, која представља удружени издавачки подухват Књижевне задруге српског националног вијећа и Фондације "Група север".

Награде је додијелио писац Горан Петровић, који је добитник Велике награде Иво Андрић.

- Ово је први пут да затварам сајам књига. Симболички гледано сајмове књиге не треба ни отварати, ни затварати. Они морају да буду увек уз нас. Отворити књигу и затворити књигу не значи ништа, осим ако се она не чита са разумевањем и поново је читамо зато што налазимо нешто што нам је потребно у животу, због чега опстајемо - истакао је Петровић.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић рекао је да је Завод до сада добио више престижних награда, на шта су поносни, а присутни су на многобројним сајмовима.

Књижевник Милан Ружић, који је учествовао у организацији Сајма, рекао је да су програмом предвидјели промоцију књига различитог жанра.

Он је указао да Сајам јесте приведен крају, али не и мисија Андрићевог института као научне установе, која за циљ има културно уздизање, полемички приступ савременим и свевременим темама из било које области.

- Андрићев институт може да вам обећа да ћете овдје увијек моћи да се склоните од ријалитизације друштва, некултуре и навале прогонитеља умјетности и науке - истакао је Ружић.

Он је подсјетио да је Андрићев институт током трајања Сајма књига у Андрићграду поново био домаћин студентима књижевности са универзитета из Републике Српске и Србије.

Сајам је отворио француски писац Јозеф Понтис, у уторак 2. јула, а земља гост је била Француска.