latinica  ћирилица
07/07/2019 |  21:42 ⇒ 22:01 | Аутор: СРНА

У Сребреници почели Петровдански дани

У Сребреници је вечерас званично почела 23. Меморијална, духовно-културна и хуманитарно-спортска манифестација Петровдански дани, која се традиционално организује у знак сјећања на велико српско страдање у селима око Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

На српска страдању у Сребреници и средњем Подрињу подсјетио је начелник општине Младен Грујичић који је отворио овај меморијал.

Грујичић је истакао рекао да се меморијал одржава под слоганом "27 година од злочина без казне" што говори о односу Суда БиХ према српским жртвама и српском народу.

Он је истакао да су Срби у 20. вијеку доживјели три геноцида, а да је у посљедњем рату муслиманска власт у Сребреници имала намјеру да потпуно уништи трагове српског постојања на овом подручју.

- Приликом напада на велике српске празнике Ђурђевдан, Видовдан, Божић, Петровдан и другим данима муслиманске снаге убијале су, пљачкале и уништавале све што је српско. За те злочине нико није одговарао. Само од маја 1992. до јануара 1993. у Сребреници је убијено 550 Срба, већином цивила и уништено 55 српских села - рекао је Грујичић.

Према његовим ријечима, Срби су доживјели велика страдања које западна јавност не жели да призна, али се тај однос полако мијења захваљујући чињеницама и појединцима који желе да сазнају ту истину и пласирају је у својим земљама.

Он је истакао да је бошњачка и антисрпска пропаганда међународне заједнице од почетка рата до данас створила наратив у свијету о српској кривици за све злочине у БиХ што није истина.

- Ми желимо да се дође до праве истине о рату и да сви починиоци злочина одговарају. Нас само интерсује истина и вјерујем да ће она кад-тад доћи. Морамо се борити да докажемо да ми нисмо такви каквим нас жели приказати бошњачка страна и дио међународне заједнице - рекао је Грујичић.

Он је позвао Сребреничане да наредних дана достојанствено буду обиљежене годишњице страдања оба народа који живе у овом мјесту, као што је то обављано и претходних година.

Директор Музеја жртава геноцида из Београда Вељко Ђурић Мишина рекао је да Срби треба да уче од Јевреја како се бори за истину, чува и његује сјећање на жртве.

Он је истакао да се константно ради на документовању српских страдања и чињеница о српским страдањима настојећи да се вансудским, односно научним путем докаже истина о свим страдањима у Сребреници, те оцијенио да само, уколико дође до општеприхваћене истине, може доћи до помирења.

Ђурић је навео да документарни филм о страдању колоне војника ЈНА при повлачењу из Тузле у мају 1992. године и страдању Срба у Тузли и околним општинама, који је приказан вечерас, потврђује да су Срби масовно страдали и у другим дијеловима БиХ, те да то говори да се борба за истину о тим страдањима мора наставити.

Претходно је данас служена Света литургија у селу Божићи код Скелана у присуству већег броја вјерника, те је одржан турнира у малом фудбалу на Равној Њиви код Скелана.

Програм Петровданских дана биће настављен сутра промоцијом књиге "Завет хероја" Славише Павловића у 17.00 часова у Народној библиотеци. Након тога биће одигран традиционални меморијални турнир у малом фудбалу на игралишту за мале спортове у Сребреници.

Планирано је да као и раније, 9. јула, буде одржана традиционална хуманитарна акција добровољног давања крви, а меморијал ће бити настављен свједочењима о српском страдању у Сребреници, као и спортским такмичењима.

Представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице посјетиће више породица погинулих српских бораца, неколико ратних војних инвалида и болесних демобилисаних бораца и уручити им одређену помоћ.

У оквиру меморијалног програма биће представљено више књига, свједочења и документарних филмова о српском страдању у 20. вијеку, као и промоција Зборника радова са Међународне научне конференције о Сребреници, одржане у априлу у Бањалуци.

Предвиђено је да овом представљању присуствују Милован Милутиновић, Слободан Жупљанин и Владимир Лукић, који су били организатори и учествовали у раду те конференције.

На Петровдан, 12. јула, након литургије у сребреничкој цркви Покрова Пресвете Богородице организовано ће се ићи у посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће у 12.30 часова бити служен парастос за покој душа 69 српских цивила и војника убијених прије 27 година у тим селима.

Меморијал ће бити завршен 14. јула фудбалским литургијом у цркви у селу Језеро и турниром у малом фудбалу, који се организује у славу свештеномученика Бобана Лазаревића, кога су муслиманске снаге под командом Насера Орића убиле 5. јула 1992. године у селу Крњићи, гдје је обављао вјерски обред.

Петровдански дани организују се у знак сјећања и одавања почасти за 69 српских жртава погинулих на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца и на све српске жртве у посљедњем рату.

На Петровдана те године бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле. Међу заробљенима било је седам живих који су накнадно уморени, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.