latinica  ћирилица
07/07/2019 |  20:03 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

За наводњавање Љубињског поља 2,7 милиона КМ

У Љубињском пољу гради се вјештачка акумулације за наводњавање дијела поља. Пројекат је од огромног значаја за љубињску пољопривреду, јер на подручју општине нема сталних природних водотока. Вриједност пројекта је око 2,7 милиона КМ.

Без воде нема живота, ни успјешног бављења пољопривредом. Готово сва домаћинства у Љубињу живе од пољопроивреде или им је допунски извор прихода. Без наводњавања, приноси и зарада били су мали. У сушним годинама изостали би потпуно.

Акумулација се гради на површини од око пет хектара, запремина је око 245 кубних метара, што ће бити довољно за наводњавање 280 хектара ораница. Наводњавање ће препородити љубињску пољопривреду и омогућити проширење насада и култура за узгој.

- Посебно је важно за повртларске култире, паприку, лубенице... Интересовање је велико и у току је формирање удуржења. Око 200 домаћинстава ће корисити овај систем кад буде у функцији - каже Драган Сорајић, шеф Одјека за привреду у општини Љубиње.

Радови на изградњи акумулације, која ће бити на траси повременог природног извора и испод постојећег језера, мањег капацитета, приводе се крају.

- Положени је цјевовод, сад се гради брана, а потом слиједи постављање фолије и пуњење језера - каже Дарко Крунић, начелник Љубиња.

Радове су мало успориле лоше временске прилике у мају, па се финализација очекује крајем септмебра. Пројекат кошта око 2,7 милиона КМ, од чега је највећи дио обезбиједила Влада Српске, путем кредита Свјетске банке, а дио средстава општина Љубиње и ресорно министарство.

Будућом акумулацијом и примарним системом, требало би да газдује предузеће Воде Српске, а секундарном мрежом Удружење корисника воде.