latinica  ћирилица
06/07/2019 |  18:35 ⇒ 07/07/2019 | 12:35 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од тешких злочина над Србима средњег Подриња

Жртва коју су подрињски Срби из бирачке регије и са подручја Братунца поднијели за стварање Републике Српске, не смије бити заборављена – порука је са обиљежавања српског страдања из Братунца.

У наредном периоду, у Братунцу ће бити изграђено централно спомен-обиљежје, у знак сјећања на више од 3.500 Срба, убијених у одбрамбено-отаџбинском рату.

- Злочинци до данас нису кажњени - реченица је која се 27 година понавља у Братунцу, на обиљежавању страдања више од 3500 Срба.

У бирачкој регији и окружењу, током рата, убијани су војници, цивили, жене, дјеца, старци, само јер су били Срби.

- Најмлађа жртва били су четворогодишњи Александар и његов 12-огодишњи брат Радислав Димитријевић, који су убијени снајперским хицима у покушају да пређу мост и нађу спас у Србији, на мосту у Скеланима - рекао је премијер Српске Радован Вишковић.

- Ако је овдје у згради, 100 метара одавде погинуло дијете, 500 метара одавде дјевојка од 16 година, мајка идући с посла на степеницама погинула – јесу то цивилне жртве? Никада то неће да признају - истакао је начелник Братунца Недељко Млађеновић.

БХ и међународна јавност о злочину над Србима у средњем Подрињу скоро три деценије ћути.

Обиљежавање страдања подрињских Срба међународни представници не посјећују, каже предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, осим представника Русије, који свих ових година одају почаст српским жртвама. И по томе, се каже Додик, види колико је правда у БиХ селективна.

- Ево нас на мјесту страшног злочина гдје су само жртве добиле име. Имена злочинаца званично нису позната, имена налогодаваца нису позната, иако је од рата прошло 24 године. Иако сви званично знамо ко су они - нагласио је Додик.

Искривљена перцепција рата у БиХ ширењем пропаганде ван њених граница, означавајући Србе као дежурне кривце, а све остале као жртве, до данас није исправљена, поручили су званичници Српске у Братунцу.

- Колико је та слика нетачна, говоре и чињенице да су први братуначки Срби убијени на самом почетку рата - рекао је Додик.

- Данас знамо да је само '92, на почетку самог рата, овдје на овом простору већ било убијено 1.000 Срба, од стране муслиманских оружаних војних снага, за које је свијет правио представу како нису наоружани, како су наводно јадници - додао је предсједавајући Предсједнишва БиХ.

У наредном периоду биће изграђено централно спомен-обиљежје страдалима у Подрињу, које ће, каже начелник Братунца, бити подсјетник за све генерације које долазе, кроз какву голготу су прошли њихови суграђани.

Не смије се заборавити да су Срби бранили своја огњишта, поручио је предсједник Владе Српске, Радован Вишковић.

- Због тога, они који су дали најврједније што су имали, свој живот, не смију никада бити заборављени, а институције Српске ће заувијек бранити слободу коју су освојили, Републику Српску - рекао је Вишковић.

Овдје смо да се сјетимо свих оних чији су животи силом угашени, да станемо у овај дан уз њихове породице и пријатеље, те да са овог мјеста још једном подсјетимо да правда није задовољена и да за ове злочине нико није одговарао.

Не заборављају братуначке, подрињске жртве само међународни представници и бх. правосуђе, него и неки Срби, што је неопростиво – поручио је начелник Братунца.

- Много времена смо пропустили. Али морам да кажем, стално исте људе виђамо овдје. Како може Додик да дође. Неки кажу – вруће је. Па не може у јулу падати снијег - наводи Млађеновић.

Забораву се не смије препустити жртва подрињских Срба и њихов залог који су уградили у темељ Српске, порука је са комеморације.

Истакнуто је такође да се против заборава једнако морају борити сви представници Срба, не само у Српској, него и БиХ.