latinica  ћирилица
06/07/2019 |  15:55 | Аутор: СРНА

Савчић: Свијет нису интересовале српске жртве

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас у Братунцу да свијет нису интересовале српске жртве у периоду када је ратна срећа била наклоњена муслиманима.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Савчић истиче да не може 3.500 Срба у средњем Подрињу да буде убијено, а да нико за то не одговара, јер то додаје "со на рану" и вријеђа српски народ.

- Током 1992. године, од првих српских жртава 20. априла на излазу из Сребренице према Братунцу, па до јануара 1993. године и злочина у Кравици и Скеланима, углавном су биле у питању српске цивилне жртве, које су биле огромне - рекао је Савчић у Братунцу, гдје је присуствовао обиљежавању 27 година од страдања Срба у средњем Подрињу.

Он истиче да се зулум више није могао трпити и да је Војска Републике Српске морала да предузмет офанзивну операцију, ослободи српске територије и села и порази муслиманске снаге.

Савчић подсјећа да се, као и обично, међународна заједница тада ставила у заштиту муслиманских снага и у мају 1993. године донијела Резолуцију Савјета безбједности УН којом су Сребреница и Жепа проглашени заштићеним зонама.

Он напомиње да то нису остале демилитаризоване зоне, како је било предвиђено, јер су из Сребренице вршени напади.

- Оно што је најтрагичније и због чега се морамо окупљати јесте опомена и подсјећање одговорних и надлежних да се морају процесуирати починиоци злочина над српским народом - поручио је Савчић.

Он каже да ће, док правда не буде задовољена, увијек постојати разлог за суочавање са другом страном по питању истине о ратним догађајима у овом крају.