latinica  ћирилица
24/06/2019 |  21:03 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Стејт департмент указује на податке Међурелигијског вијећа

У најновијем извјештају Стејт департмента о вјерским слободама за прошлу годину указује се на податке Међурелигијског вијећа да је у БиХ од новембра 2016. до децембра 2017. године забиљежено 11 напада на вјерске објекте, свештенство и вјернике.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

Према наводима у извјештају, у физичким и вербалним нападима мете су били представници и објекти свих вјерских заједница, а односе се на један напад на римокатоличку заједницу, седам на исламску и три на српскоправославну.

Од 2010, како је наведено, регистровано је 209 напада, у којима су идентификована 73 починиоца, док их је 23 тренутно на суђењу.

У извјештају Стејт департмента наглашава се да Амбасада САД у БиХ наставља да подржава Међурелигијско вијеће програмима с циљем превладавања етничких и вјерских подјела у друштву.

Стејт департмент указује и на то да највеће бошњачке странке усаглашавају своје са ставовима Исламске заједнице, највеће хрватске са ставовима Католичке цркве, а највеће српске са ставовима Српске православне цркве.

"У склопу програма америчке Владе са Међурелигијским вијећем за промоцију мира помирења, толеранције и суживота међу различитим вјерским и етничким заједницама службеници Амбасаде редовно присуствују прославама разних празника уз Исламску заједницу те Католичку и Српску православну цркву", напомиње се у извјештају.

У извјештају се додаје да на тим прославама званичници указују на важност међувјерског дијалога и поштовања вјерских разноликости.