latinica  ћирилица
24/06/2019 |  09:42 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Пронађен компромис за деблокаду изградње дринског насипа (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, током посјете Бијељини, рекао је да је пронађен компромис за рјешење имовинско-правних питања за изградњу дринског насипа

Вишковић је рекао да је у разговору са вршиоцем дужности директора Јавне установе "Воде Српске" Мирославом Миловановићем и, претходно, са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем пронађено рјешење да власницима парцела код дринског насипа у Јањи, Амајлијама и Поповима буде понуђена виша тржишна цијена од досадашње.

- То је један од начина да одблокирамо тај пројекат, јер нам је Свјетска банка дала рокове до којих треба да ријешимо имовинско-правна питања или ће се повући. Стало нам је, а мислим да је тим људима још више битно да заштите своју имовину и град Бијељину од будућих поплава - рекао је Вишковић.

Вишковић сматра да су Влада Српске, град Бијељина и предузеће "Воде Српске" понудило ријешење које може бити задовољавајуће за све.

Састанак са привредницима

Миловановић је рекао да је Вишковића информисао о затеченом стању у овој установи, те о плановима активности за будући период.

Раније, током посјете Бијељини и у разговору са градоначелником Мићом Мићићем, Вишковић је истакао да је циљ Владе Српске што већи број радних мјеста у свим локланим заједницама.

- Више радних мјеста, веће плате и задржавање становништва у Републици Српској - заједнички је циљ Владе и сваке локалне заједнице - рекао је премијер Српске Радован Вишковић након обиласка Пословно-индустријске зоне два у Бијељини.

Састанак у ВЗ Орао

Након разговора са градоначелним Бијељине Мићом Мићићем и заједничког обиласка пословно-индустријске зоне два која је у изградњи, Вишковић је рекао новинарима да су то циљеви које је Влада промовисала кроз Економску политику и експозе.

- Надам се да ћемо у наредом периоду имати коректну сарадњу и договоре и да ћемо радити на обострану корист Владе и Града Бијељина, а све у интересу грађана који овдје живе - истакао је премијер.

Вишковић и Мићић у обиласку индустријске зоне

Он је навео да је у интересу грађана Републике Српске важна заједничка улога Владе и локалних заједница и поновио да ће посјетити све градове и општине у Српској како би сазнао који су пројекти актуелни и како локална власт размишља и планира да ради.

Вишковић је похвалио изградњу и начин рада индустријских зона у Бијељини, као и сарадњу са градоначелником Мићићем, наводећи да су и прије сусрета неке ствари усаглашавали у телефонским разговорима.

Обилазак погона ВЗ Орао

- Очекује нас доста посла, провођење одређених административних процедура и рјешавање важних питања, од којих неке можемо ријешити одмах, а неке покренити са мртве тачке и рјешавати - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, са Мићићем је разговарао о важним питањима за Бијељину и цијелу Семберију као што су траса ауто-пута и гасовода, као и замјена земљишта на неким локацијама које су важне за изградњу капацитета у граду.

Вишковић и Мићић у обиласку индустријске зоне

- Влада ће учинити све што је у складу са законским прописима да помогне да се та питања ријеше - поручио је Вишковић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да много очекује од састанка са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем и да је најважније питање о којем су разговарали изградња ауто-пута на овом подручју.

- Завршили смо све неопходно, јавну расправу и излагање, те дали трасу ауто-пута на сагласност ресорном министарству и предузећу Аутопутеви -  истакао је Мићић и навео да је траса довољно близу града и да не иде насељеним мјестима.

Он каже да добијање сагласности очекује у наредних 15 дана након чега ће траса бити дата на усвајање Скупштини града Бијељина.

Мићић је рекао новинарима да је са премијером Вишковићем разговарао и о изградњи дринског насипа, замјени земљишта за изградњу спортске дворане у граду и еветуално још једне пословне зоне, при чему је важна подршка Владе.

Према његовим ријечима, та подршка односи се на омогућавање бољег амбијента за привреднике и наставак уређења инфраструктуре у пословној зони два.

Вишковић је најавио да ће Влада Српске ове седмице упутити допис Влади и предсједнику Србије Александру Вучићу да се убрзају процедуре око уласка Србије као стратешког партнера у компанију Орао у Бијељини.

- Министарство одбране Србије набавило је доста авиона и хеликоптера и нама је интересантно да доведемо Орао у позицију да у наредном периоду сервисира те летјелице - рекао је Вишковић након посјете "Орлу".

Обилазак погона ВЗ Орао

Према његовим ријечима, ријеч је "миговима 29" и хеликоптерима "Ми 8", "17" и "35".

- То је шанса коју видимо јер је чак у уговору који је Србија правила са Русијом и Бјелорусијом приликом испоруке тих авиона и хеликоптера стајала клаузула да ће ремонт и даљу бригу о њиховом одржавању радити Орао - истакао је Вишковић.

Он је навео да су преговори са Србијом у поодмаклој фази и изразио наду да ће бити врло брзо окончани, са дефинисаним обавезама.

Према ријечима Вишковића, Орао може да обезбиједи будућност за садашњих 406 запослених, али и за још много више радника.

Директор фабрике Орао Биљана Марковић захвалила је Вишковићу што је прихатио њихов позив и на лицу мјеста се упознао о свим капацитетима, перформансама, људским и материјалним ресурсима ове компаније која запошљава 406 радника.

- За дугорочно обезбјеђивање послова, јер сада се ради о моторима који су већ историјске категорије, Орао мора да улази у обезбјеђивање лиценци за неке нове типове мотора за хеликоптере и авионе - рекла је Марковићева.

Радован Вишковић и Мићо Мићић

Према њеним ријечима, квалификациона структура запослених у компанији је изузетна, са великим бројем високообучених радника, инжењера и техничара ваздухопловног особља, што је кадар који се тешко налази на тржишту.

У наставку посјете Бијељини премијер Вишковић састаће се са привредницима из регије у Етно-селу "Станишићи"

Вишковић са Мићићем

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Влада Српске иде ка растерећењу привреде и ослобађању привредника од неких намета како би се то претворило у повећање плата запосленима.

Протеклих седам мјесеци Влада је кроз експозе и мјере Економске политике тачно трасирала шта у одређеном моменту радимо, направили смо акциони план, строго се придржавамо тог плана и ми у овом моменту немамо ниједну мјеру и ниједно обећање са пробијеним роковима", рекао је Вишковић новинарима уочи сусрета са привредницима у Бијељини.

Према његовим ријечима, донесен је низ законских рјешења, попут Закона о банкама и Закона о подстицајима, који треба да иду на руку пословним субјектима како би они олакшали своје пословање и унаприједили га, од чега корист имају држава, привредници и радници.

- Влада и привредници су на истом путу и у истој мисији да се унаприједи пословни живот у Републици Српској и грађанима обезбиједе већа примања, пензије, плате и све оно што треба, како би и на тај начин задржали наше људе на овим просторима - истакао је Вишковић.

Састанак са привредницима