latinica  ћирилица
24/06/2019 |  09:22 | Аутор: СРНА

Зубић: Дрвопрерађивачи нису пратили могућност шума

Производни капацитети у Републици Српској у сектору дрвопрераде су већи од годишњег етата /плана сјече/, који је ограничен природним могућностима и прираштајем, због чега није реално да се повећа, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Горан Зубић.
Дрвопрерађивачи - Фото: РТРС
ДрвопрерађивачиФото: РТРС

Он каже да су дрвопрерађивачки капацитети на нивоу Српске већи од расположивог шумског етата и истиче да ће било каква заштита утицати на побољшање стања у домаћој дрвопрерађивачкој индустрији.

Зубић каже да су објекти стихијски отварани, а да нису пратили могућност шума Републике Српске, те је нагласио да дрвопрерађивачи треба да иду ка вишем степену финализације како би сировини била дата већа вриједност.

Говорећи о уговорима са стратешким дрвопрерађивачима, Зубић је навео да су они потписани између јавног предузећа шумарства и дрвопрерађивача, што значи да је за реализацију тих уговора првенствено одговорно јавно предузеће као потписник.

- Влада Републике Српске организовала је потписивање уговора и додатни је гарант за њихову реализацију - рекао је Зубић за "Независне новине".

Он каже да је Влада Српске обавезала јавно предузеће да периодично извјештава о реализацији како годишњих, тако и петогодишњих уговора, те истиче да ће се према оним који га не буду спроводили прописаном динамиком примјењивати мјере, првенствено према руководству јавног предузећа, како на нивоу организационих дијелова, тако и на нивоу управе.

Када је ријеч о поштовљеу уговора о испоруци сировине у овој години, он је навео да је крајем првог квартала ове године урађен пресјек стања, те да је за сада реализација врло разнолика, односно код појединих дрвопрерађивача уговори су испуњени десет одсто, а код других 100 одсто.

Коментаришући жалбе појединих дрвопрерађивача да им шумска газдинства дугују милионе КМ, он је навео да је јавно предузеће шумарства у стању лоше опште ликвидности и да не може ефикасно пратити обавезе онако како оне долазе на наплату.

- Стицајем околности, утврђен је приоритет у плаћању, и то су првенствено плате радницима, затим обавезе према локалним заједницама, а извођачи радова долазе као касни приоритет и њима се редовно касни. Они су и дрвопрерађиваћи, а према прописаним правилима, они морају авансно плаћати сировину, тако да имамо раскорак. Кључ рјешења је у поправљању ликвидности јавног предузећа, након чега би оно могло редовно да измирује своје обавезе - нагласио је он.

На питање због чега на нивоу БиХ још нема такси на извоз огрева и резане грађе иако је све већ давно договорено, Зубић је навео да су иницијативу покренуле обје владе, те да је она и прослијеђена Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.