latinica  ћирилица
22/06/2019 |  11:14 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Служен парастос за 99 погинулих српских бораца

На Спомен-обиљежју у Касиндолу, у општини Источна Илиџа, данас је у оквиру обиљежавања "Дана Касиндолског батаљона" служен парастос за 99 погинулих припадника овог батаљона.

Душко Томић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, напоменуо је да је Касиндолски батаљон исписао свијетлу историју српског народа за његову слободу, сачувао простор, те да против неколико пута већег непријатеља није изгубио ни милиметар своје територије.

Томић је истакао да се прошли одбрамбено-отаџбински рат може уписати у историју као један од ратова у којима се српски народ није подијело иако су то покушавали на разне начине, али је исказано јединство довело је до тога да данас постоји Република Српска.

Он је оцијенио и да поједини и данас покушавају да кажу да су бољи борци са ове или оне стране.

- Сви су били добри борци, јединство треба да задржимо, да обиљежавамо те датуме и да о породицама погинулих бораца и војним инвалидима водимо рачуна - рекао је Томић.

Он је напоменуо да су Влада Републике Српске, али и Милорад Додик, који има добар осјећај за борце, учинили велике помаке за борачку популацију што треба наставити, јер никада није довољно за оне који су дали своје животе и за породице погинулих бораца.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић сматра да се сви припадници батаљона и јединица у склопу Сарајевско-романијског корпуса могу прогласити херојима.

Драгичевић је истакао да је обишао сва стратишта око Сарајева и видио колико је људи убијено, а да се злочинци још не изводе пред лице правде.

Он је поручио да се мора чувати сјећање на погинуле борце који су уградили своје животе у стварање Републике Српске.

Предсједник Мјесне борачке организације Слободан Маунага истакао је да је мало мјесто као што је Касиндо дало 99 жртава, што не смије бити заборављено већ се мора преносити на генерације.

Поред Томића и Драгичевића, вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје са уклесаним именима 99 српских бораца положили су представници Борачке организације "Илиџански борац", предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, представници Борачке организације општине Трново, представници Организације старјешина Војске Републике Српске и Удружења ветерана Војне полиције и породице погинулих бораца.

Из овог батаљона погинуло је 99 војника, а са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице на ратиштима од Олова до Трескавице живот је дало више од 130 припадника Војске Републике Српске.

Након парастоса приређен је пријем за породице погинулих бораца.

У оквиру обиљежавања манифестације "Дани Касиндолског батаљона" протеклих дана одржана су бројна културно-спортска дешавања, међу којима је меморијални турнир у малом фудбалу "Бошко Вујадин" у знак сјећања на команданта Интервентног вода Касиндолског батаљона.