X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
19/06/2019 |  21:39 ⇒ 21:40 | Извор: СРНА

Предсједништво БиХ прихватило Уговор о гранту за коридор 5Ц

Предсједништво БиХ прихватило је данас Уговор о гранту за Коридор 5Ц између БиХ и Европске банке за обнову и развој који се односи на инвестициони грант из програма Европски заједнички фонд за западни Балкан.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

На данашњој сједници одобрено је закључивање меморандума о сарадњи у области спорта између Министарства цивилних послова БиХ и Министарства образовања, науке и спорта Словеније, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Одобрено је и закључивање меморандума о разумијевању о сарадњи у области ветеринарства са Ираном и Владом Азербејџана, меморандума о разумијевању о пословним аранжманима између Министарства комуникација и транспорта БиХ и Организације за економску сарадњу и развој Међународног транспортног форума.

Предсједништво БиХ прихватило је Споразум о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које Спроводи Агенција за европску граничну и обалску стражу на територији БиХ.

Усвојен је закључак да ће БиХ на генералној дебати 74. засједања Генералне скупштине Уједињених нација, која ће бити одржана у Њујорку од 24. до 30. септембра, представљати делегација БиХ са предсједавајућим Предсједништва БиХ на челу.

ДОСТАВИТИ ИНФОРМАЦИЈЕ О ЗАШТИТИ ИМОВИНЕ У ХРВАТСКОЈ

Предсједништво БиХ данас је задужило Сектор за сукцесију при Министарству финансија у техничком мандату, Агента БиХ при Сталној мјешовитој комисији и Правобранилаштво БиХ да доставе информације о активностима на заштити имовине физичких и правних лица БиХ у Хрватској.

Сектор за сукцесију је задужен да достави цјеловиту информацију која треба да садржи списак имовине правних и физичких лица у приватној и друштвеној својини коју БиХ потражује од Хрватске, процјену вриједности, покренуте правне радње у земљи и у Хрватској ради остваривања права власништва.

Информација треба да садржи и евентуалне проблеме који се јављају приликом остваривања права власништва и правни елементи који то ометају, планиране будуће активности Сектора у вези са омогућавањем правним и физичким лицима из БиХ да остваре то право, као и приједлог мјера које се могу подузимати у питањима заштите имовине у Хрватској, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Агент БиХ при Сталној мјешовитој комисији, која је формирана у складу са чланом четири Споразума о питањима сукцесије, треба да достави информацију о досадашњем степену реализације Споразума /Анекс Г/, као и о свим досадашњим активностима из његове надлежности с циљем остваривања права власништва правних и физичких лица из БиХ, приватне и друштвене својине, који потражују своју имовину у Хрватској.

Треба да буду наведени и проблеми који се јављању у земљи и у сусједној Хрватској, као и планиране активности с циљем заштите права власништва над имовином која се налази у Хрватској.

Од Правобранилаштва БиХ је затражена цјеловита информација о свим правним актима Хрватске који представљају проблем правним и физичким лицима из БиХ да остваре поврат своје имовине.

Треба доставити и адекватне примјере /са попратном документацијом/ правних и физичких лица из БиХ /у приватној и друштвеној својини/ који су пробали остварити поврат имовине и право власништва, а које је Хрватска својим актима оспорила и одбила.

Предсједништво БиХ примило је к знању извјештај Савјета министара у техничком мандату о активностима у оквиру процеса европских интеграција БиХ и информацију о стању у области миграција у БиХ у вези с повећаним приливом миграната у БиХ.

Повезане вијести:

БиХ добија конзулат у Новом Пазару и Ријеци

Савјет министара није доставио извјештаје за сједницу Предсједништва БиХ