latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:02 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Хоће ли се зауставити одлив домаће радне снаге у земље региона?

Домаћи угоститељи имају проблем са радном снагом због све масовнијег одласка радника на црногорско и хрватско приморје. Међутим, бијељинској филијали Завода за запошљавање враћају се радници који су напустили послове у Хрватској прије уговореног рока, због, како тврде, лоших услова рада и злоупотребе од стране послодавца.

Боље плаћени сезонски послови на хрватаском приморју имају и своје наличје, каже Јелена Мићић, која се након два мјесеца рада у једном од луксузних хотела вратила кући са врло лошим искуством.

- Све прековремене сате које смо зарадили, нису нам исплатили, само су нас испоштовали онолико колико су уговором одредили. Из Ријеке за Мали Лошињ био је пун аутобус када смо долазили, држали смо се за шипке јер је био препун. До прве плате остало нас је свега двоје - прича Мићићева.

Уз плату од 600 евра имала сам два оскудна оброка, скроман смјештај, али ми је најтеже падао лош третман од стране шефова, тако да та плата није била вриједна мог здравља и достојанства, наставља Јелена.

Она је нови посао већ пронашла путем Завода за запошљавање, који је и посредовао између хрватских послодаваца и незапослених радника.

- Ми имамо и позитивне примјере, јављају нам се у биро људи који су презадовољни, зависно од тога гдје и шта раде. Ми имамо младића из Угљевика који ради као спасилац на базену, посједује лиценцу за тај посао, и он је фасциниран условима рада - истакао је Синиша Кајмаковић, руководлац Завода за запошљавање у Бијељини.

Домаће радне снаге има и у БиХ и у Хрватској, а радници одлазе тамо гдје су боље плаћени, што је тренд којем се послодаваци морају прилагођавати, кажу у Заводу за запошљавање.

И рад на црно данас стиже послодавце као бумеранг, кажу у Омладинској задрузи која је легални посредник између послодаваца и радника за сезонске, привремене и повремене послове.

- Људи одлазе са ових простора, то видимо из наше евиденције али нема ни повећања привредне активности, или то не долази до нас - наводи Слободан Трифковић, директор Омладинске задруге Бијељина.

Да би у Омладинску задругу учланио 16-годишњег сина, дошао је Златан Сатајић, електричар са двадесетогодишњим исксутвом, без сталног запослења.

Златан чека радну дозволу за Њемачку гдје ће отпутовати за два мјесеца.

Тамо је, каже, добио посао након недавно положеног теста код једног од њемачких послодаваца.