latinica  ћирилица
15/06/2019 |  22:12 ⇒ 24/07/2019 | 11:59 | Аутор: srpskainfo.com

Српскаинфо: Пиралена у Инцелу има 2.800 пута више од дозвољеног

Поједини дијелови земљишта у Инцелу у Бањалуци имају 2.800 пута више канцерогеног уља пирален у себи него што је дозвољено, откривају извори портала Српскаинфо, који је имао увид у прво вјештачење обављено у Инцелу, а које је забринуло стручњаке.
Бањалука: Земљиште загађено канцерогеним уљем (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Бањалука: Земљиште загађено канцерогеним уљем (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- Резултати су дословно ужасни. На појединим мјестима је било толика концентрација пиралена, да то нико није очекивао - рекао је саговорник овог портала, укључен у истрагу у вези овог случаја.

Он наводи да су резултати анализе показали да на појединим мјестима има 2.800 пута више пиралена у земљишту него што је дозвољено.

- Најмања концентрација је била око 50 пута више него што је дозвољено. Када су у питању просјечне вриједности пиралена, на свим контролним тачкама га је било за око хиљаду пута више него што је дозвољено, што је ужасно и опасно - каже овај извор.

Српскаинфо наводи да су стручњаке, осим канцерогеног пиралена, забринули и резултати вјештачња на опасне метале.

- Ово вјештачење је показло да је земљиште у Инцелу посебно загађено оловом. Гранична вриједност за олово у земљи износи између 50 и 100 у зависности од врсте земље, а у Инцелу га на појединим мјестима има и за 200 пута више - истиче саговорник портала.

Када је у питању тестирање на живу и бакар, такође је потврђено да је ово земиљиште загађено њима. У просјеку, живе и бакра има до 20 или 30 пута више него што је дозвољено.

Директор Института за заштиту за екологију Републике Српске Предраг Илић рекао је да је јуче одржан састанак у вези проблема загађености земљишта и да наредних дана очекују прве резултате.

- Неспорно је да је земљиште контаминирарно, само сада морамо утврдити колико је то отишло у ширину и дубину. До сада смо узели узорке на 44 локације и они су послани на вјештачење - рекао је Илић.

Он је додао да ће чим добију прве резултате обавијестити јавност, али да ће и Град Бањалука предузети све потребне мјере да се овај проблем ријеши.