latinica  ћирилица
13/06/2019 |  12:07 | Аутор: СРНА

Јукићева најавила кривичну пријаву против Муриза Мемића

Потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић најавила је да ће поднијети кривичну пријаву против Муриза Мемића јер је покушао да је криминализује.

Јукићева је, у писаној изјави новинарима, навела да ће у кривичној пријави тражити да Муриз Мемић докаже њено учешће у ометању рада правосуђа у вези са процесуирањем тако тешког кривичног дјела - убиства његовог сина Џенана Мемића.

- Мораће да докаже и како сам утицала на изненадну промјену одлуке жалбеног вијећа. Да јесам, то би био тешки криминал, посебно ако је ријеч о овом случају - нагласила је Јукићева и додала да ће се кривична пријава односити на Мемићев јавни иступ.

Она је рекла да је Муриз Мемић додатно криминализује као особу која прикрива службене пријаве у интересу Далиде Бурзић, некадашњег главног тужиоца Тужилаштва Кантона Сарајево, коју он сматра вођом "групе која заташкава и шта све не ради против законитости".

Јукићева наводи да ће Мемића упутити у правне посљедице пријаве коју је најавио против ње за наводно скривање пријаве која се односи на Бурзићеву.

Потпредсједник ВСТС се нада да је Мемић свјестан правног формата "пријаве" на коју се позива, посебно начина на који ју је прибавио, а коју је она наводно заташкала, а била је пресудна да Бурзићева буде именована за судију Суда БиХ.

Јукићева је напоменула да застрашујуће оптужбе Муриза Мемића, за њу као носиоца правосудне функције, имају додатну тежину јер узнемиравају јавност, хушкају против ње и криминализују правосуђе и додала да је сваки захтјев за њену оставку чини још увјеренијом да не смије подлећи притисцима.