latinica  ћирилица
07/06/2019 |  08:38 | Аутор: Б92

Дачић одговара амбасади САД: Има још једна Френклинова мудра порука

Министар спољних послова Ивица Дачић одговорио амбасади САД у Београду објаснивши зашто је на новчаници од 100 долара написао "Косово је Србија" и потписао се.
Ивица Дачић (Фото:Screenshot/Instagram) -
Ивица Дачић (Фото:Screenshot/Instagram)

Наиме, шеф српске дипломатије прикључио се интернет изазову и на новчаници од 100 долара, с ликом Бенџамина Френклина, написао "Косово је Србија". Идеја те акције је да се та порука шири, будући да новчанице иду "из руке у руку".

Након објављивања те фотографије реаговала је и амбасада САД која му је поручила да би требало да размисли о ријечима Френклина.

- Умјесто што уништава новчаницу са ликом великог америчког научника и државника Бенџамина Френклина, министар Дачић би можда могао да размисли о његовој изјави: "Буди у рату са својим пороцима, у миру са својим сусједима" - наводи се у одговору Амбасаде САД у Београду за Радио Слободна Европа.

Сада је Дачић одговорио амбасади, рекавши за Спутњик да "не да није уништио новчаницу од сто долара, нити увриједио Бенџамина Френклина, већ је поступио потпуно у складу са суштинском идејом тог америчког великог научника и државника".

- Србија ће се увијек борити против сваке порочне и лажне нарко државе и увијек ћемо тежити миру са свим сусједима. Србија само никад неће третирати сопствену земљу као сусједну као што то неће чинити ни Америка. И као сто то не би чинио ни Бенџамин Френклин. Оно што сам учииио је поштовање универзалног принципа свих признатих држава, па и САД и Србије.

Поводом преговарачке битке за будућу судбину Косова и Метохије, Дачић је подсјетио на још једну мудру поруку Бенџамина Френклина која гласи: "Онај ко има стрпљења може имати шта хоће".