latinica  ћирилица
27/05/2019 |  17:20 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Вучић: Вријеме да изаберемо између слатке лажи и горке истине

Предсједник Србије Александар Вучић, који у Народној скупштини представља Извјештај о Косову и Метохији, поручио је да је вријеме да се отворено изабере између слатке лажи и горке истине, ма каква она била.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је, на посебној сједници Парламента којој присуствују и премијерка Ана Брнабић, министри и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, захвалио је свима коjи желе да разговарају на одговоран начин о проблему који је велик и тежак за цијели српски народ.

Предсједник Србије је поручио да се мора дати одговор на једно важно питање – у шта вјерујемо, у лаж или истину. Указао је да "без тога нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, гдје су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности".

- Без тога нећемо знати гдје је Косово, гдје је Метохија, ко њима управља, гдеј смо ми Срби на Косову и Метохији - додао је Вучић.

Може ли Србија, упитао је он, да рачуна на међународно право и правду, ко су нам пријатељи, да ли смо сами себи пријатељи ако одбијамо да се суочимо са истином.

Вријеме је да се отворено изабере између слатке лажи и горке истине, нагласио је Вучић.

- Мој посао као предсједника Србије је да људима саопштим истину ма каква она била - истакао је он.

- Али немојте да посмислите да се нећу борити за наш народ и Косово и Метохију више од оних који истину знају али је прећуткују, и који држе патриотска предавања, а предавања не би смијели ником да држе - напоменуо је Вучић.

"Ако нешто не промијенимо, биће нас двоструко мање него Албанаца"

Осврнуо се потом на прошлост Косова и Метохије и смјене разних власти, и посебно истакао демографске промјене које су кроз историју постале драматично лоше за Србе.

Навео је да се дуга и вишевјековна борба водила око КиМ, али и око Војводине и других дијелова Србије.

- У некима смо побиједили, а некима изгубили - нагласио је Вучић и истакао да поразе никада нисмо хтијели да прихватимо и када смо их доживљавали заредом у кратком временском периоду.

Уколико нешто не промијенимо, 2100. године биће нас двостуко мање него Албанаца на западном Балкану, упозорио је Вучић.

Он к је подсјетио и на ток преговора о Косову и Метохији у претходним деценијама, једнострано проглашење независности, дијалог којем је посредовала ЕУ и који је резултирао потписивањем Бриселског споразума, али и на тешкоће и притисек који су потом услиједили.

Дијалог је био важан, у интересу и Срба и Албанаца, јер је важно да се постигне мир, оцијенио је предсједник Србије.

Како је навео, током дијалога био је веома мали број тешко рањених, убијених готово да није било, не рачунајући Оливера Ивановића, а све то послије једностраног проглашења независности.

Ангажовање Србије успјело је да амортизује и бескомпромисан став оних који подржавају "косовску независност", истакао је он.

- Да ли ћемо моћи да добијемо све што желимо, нећемо - рекао је Вучић, додајући да он неће износити неистине као неки други.

- Али да ћемо да добијемо више него што смо имали, и у то сам апсолутно сигуран и убјеђен - поручио је Вучић.

План успостављања "нове нормалности"

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је Вучић.

Примјетио је и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање "велике Албаније", а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

Вучић је навео да ни предсједник Француске Емануел Макрон и њемачка канцеларка Ангела Меркел нису успјели да наведу Албанце да повуку таксе од сто одсто, јер они имају заштиту неког снажнијег.

Ријеч је, објаснио је предсједник Србије, о нечему што је план, а то је да нас доводе у ситуацију "нове нормалности". Шта год да ураде, неко из међународне заједнице ће рећи "хајде да видимо како да Србију натјерамо да призна независност Косова".

Одбацују сваку идеју о промјени граница, а границе Србије им нису биле неповредиве, указао је Вучић.

- Нису успјели никада да ослабе толико Србе у покрајини, нити српски народ на сјеверу, да не будемо у стању да одговоримо и намјерно кажем – не будемо, јер то неће бити самостални одговор нашег народа са сјевера, већ целокупног нашег народа, ако било ко буде покушао да их физички угрози, на било који начин - рекао је Вучић и поручио да погрома као из 2004. више неће бити.

Он је оцијенио да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили слијед губитака, повратили углед Србије и успјели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто.

- Тражили смо вријеме да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лијепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном - објаснио је Вучић.

Истакао је да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била у време власти ДОС-а, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност.

Вучић је навео да су у претходним годинама доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притисака, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Приштина не жели стварни дијалог у овом тренутку, о чему говори велики број једностраних потеза које је повукла у посљедње вријеме, рекао је Вучић и поновио да Београд неће сјести за преговарачки сто све док не буду укинуте таксе.

Рекао је да Београд током преговора са Приштином није имао примједбе на понашање европских посредника, односно Кетрин Ештон и Федерике Могерини, иако су притисци били ужасни.

Извор: РТС, Танјуг