latinica  ћирилица
26/05/2019 |  15:51 ⇒ 24/07/2019 | 12:02 | Аутор: РТРС

Загађено земљиште у пословној зони Инцел, Градска управа најављује нове анализе

Чланови бањалучког одбора ПДП-а затражили су хитну сједницу градског парламента, на којој би се расправљало о загађењу земљишта у Пословној зони "Инцел", на шта указује извјештај републичког Института за заштиту и екологију. Из Градске управе поручују да су први покренули рјешавање проблема и приступили анализи земљишта.

Дио земљишта у Пословној зони "Инцел" загађен је опасним и канцерогеним уљем пирален и другим тешким металима – потврђено је анализама Института за заштиту и екологију, преноси Српскаинфо.

У марту, када је у кругу Инцела избио пожар, један од резервоара у којем се налазило спорно уље, од велике топлоте је попустио и дио течности је исцурио у земљу.

Указујући на опасност по здравље, из градског одбора ПДП-а хитну сједницу градске скупштине, којој ће присуствовати релевантне институције и надлежни из Министарства.

- Хоћу да чујемо одговоре, јер грађани то заслужују - колики је степен контаминације, колико је то проблематично за становништво...Нека ме демантују. Бићу најсрећнија да се докаже да то није тачно. Тражимо да нам Градска управа и надлежни кажу како да поступамо - рекла је Мирна Савић Бањац, одборница у Скупштини града Бањалука (Клуб СЗП).

Из Градске управе подсјећају да су одавно препознали проблем, те да су управо они наручили истраживање земљишта у пословној зони Инцел и прије пожара у некадашњој Енергани.

Истичу да су тврдње ПДП-а манипулација и покушај прикупљања политичких поена.

- Активност која слиједи је да се прошири комплетна зона Инцела, да се покрије свим тим резултатима, кад изврши поново анализе стања на терену, тад да изађемо у медије и кажемо грађанима о којим вриједностима се ради, које су то супстанце које и те како лоше утичу на живот и здравље људи - наводи Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове Бањалука.

Информације о томе да се у кругу "Инцела" налазе канцерогена уља, сежу у 2005. годину.

Након анализа, указано је шта треба урадити, кажу у Градској управи. Међутим, ништа се није догодило.

-Ми немамо проблем да се отворе све архиве гдје су ти извјештаји завршили. Од 2005. године кад је потписан треба видјети ко је био градоначелник, ко је био ресорни министар, ко премијер. И ако треба, нека се прво ПДП-ови кадрови процесуирају - нагласио је Саша Чекрлија, потпредсједник ГО ПДП-а Бањалука.

Из републичког Инспектората истичу да треба извршити додатна узорковања ширег простора, али и да у све мора бити укључена Влада Српске.

Подсјетимо, на мјесту гдје је недавно исцурило уље, раније се налазила Енергана, чије је земљиште касније купила фирма "Лукић инвест". 

У вријеме куповине земљишта, кажу, нико их није информисао о постојању опасне материје на том простору.